Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg finomra darált mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 csipetnyi őrölt fahéj.
A töltelékhez: Nutella vagy baracklekvár.
A mázhoz: porcukor.
A díszítéshez: aszalt füge, mandula.
Elkészítés:
A vajat vágjuk kockákra. Adjuk a többi hozzávalóhoz, és gyors mozdulatokkal (hogy a vaj ne olvadjon föl) gyúrjunk tésztát.
A tésztát legalább fél órára tegyük hűtőgépbe.
Ezután gyúrjuk át egy kicsit, ha nagyon megkeményedett. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és kis (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval vágjunk belőle korongot.
A tésztakorongokat előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
E kihűlt korongokból, Nutellával vagy lekvárral összeragasztva őket, megépítjük a gyertyákat.
A cukormázhoz 10 dkg porcukrot egy tálkába szórunk. Aztán először csak egy teáskanál forró vizet adunk hozzá. Összekeverjük. Ha még nem áll össze, cseppenként adjunk hozzá még egy kis vizet. Vigyázat, nagyon kevés víz kell! Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk.
A mázból egy kiskanálnyit a "gyertyák" tetejére merünk, és hagyjuk, hogy oldalt kicsit lefolyjon.
A fügéket félbevágjuk. A közepükbe egy-egy szem mandulát teszünk, és a mandulával töltött fél fügéket a süteménytorony tetejére állítjuk (a cukormáz ragasztja oda).
Tipp:
Bármilyen linzertésztából, mézestésztából, de akár piskótából is készülhetnek az egymáshoz ragasztott korongok. A sütemény tölteléke is lehet bármilyen krém, amit szeretsz: csokikrém, karamellkrém, olvasztott csokoládé...