2010. november 29., hétfő

Gyertya torta Orchidea 1 éves szülinapjára /www.szamoca.eoldal.hu/


Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg finomra darált mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 csipetnyi őrölt fahéj.

A töltelékhez: Nutella vagy baracklekvár.

A mázhoz: porcukor.

A díszítéshez: aszalt füge, mandula.

Elkészítés:

A vajat vágjuk kockákra. Adjuk a többi hozzávalóhoz, és gyors mozdulatokkal (hogy a vaj ne olvadjon föl) gyúrjunk tésztát.

A tésztát legalább fél órára tegyük hűtőgépbe.

Ezután gyúrjuk át egy kicsit, ha nagyon megkeményedett. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és kis (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval vágjunk belőle korongot.

A tésztakorongokat előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

E kihűlt korongokból, Nutellával vagy lekvárral összeragasztva őket, megépítjük a gyertyákat.

A cukormázhoz 10 dkg porcukrot egy tálkába szórunk. Aztán először csak egy teáskanál forró vizet adunk hozzá. Összekeverjük. Ha még nem áll össze, cseppenként adjunk hozzá még egy kis vizet. Vigyázat, nagyon kevés víz kell! Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk.

A mázból egy kiskanálnyit a "gyertyák" tetejére merünk, és hagyjuk, hogy oldalt kicsit lefolyjon.

A fügéket félbevágjuk. A közepükbe egy-egy szem mandulát teszünk, és a mandulával töltött fél fügéket a süteménytorony tetejére állítjuk (a cukormáz ragasztja oda).

Tipp:

Bármilyen linzertésztából, mézestésztából, de akár piskótából is készülhetnek az egymáshoz ragasztott korongok. A sütemény tölteléke is lehet bármilyen krém, amit szeretsz: csokikrém, karamellkrém, olvasztott csokoládé...

Oroszkrém torta (www.recept-oldal.hu)

Hozzávalók:
A piskótához (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez:
1 liter habtejszín (vagy egy literes Hulala növényi tejszín), 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.
Elkészítés:
A piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krém elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.
A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.