2024. április 9., kedd

Zsúrkenyér Kálci recept

 


Hozzávalók:

  • • 500 g búzafinomliszt
  • • 2 tk. (10 g) só
  • • 2 tk. (10 g) cukor
  • • 2 dkg (20 g) élesztő
  • • 1,5 dl (150 g) tej
  • • 1,5 dl (150 g) víz
  • • 2 dkg (20 g) hideg vaj
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk, hogy felfusson az élesztő, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 45 percet kelesztjük. Ha lejárt az idő, akkor megformázzuk vekninek, de most próbáljuk meg hosszúkásra formázni, hogy zsúrkenyér formája legyen. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a veknit és letakarva kb. 40 percet kelesztjük. Közben 210 °C-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával.
Mielőtt a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a zsúrkenyér felületét. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük, adunk neki megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.



https://www.kalcirecept.hu/zsurkenyer/