2010. augusztus 8., vasárnap
Szalagos fánk
Hozzávalók:
A fánkhoz:
500 gr liszt
200 ml tej
40 gr élesztő
50 gr porcukor
60 gr olvasztott vaj
5 db tojássárgája
A sütéshez olaj
Tálaláshoz:
baracklekvár, porcukor
A lisztet egy tálba tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk pihenni 15 percig, hogy felfusson. A tésztát visszatesszük a tálba és duplájára kelesztjük 30 perc alatt.
Ha megkelt a tészta kevés liszten nyújtsuk újjnyi vastagra és és 6 cm-es átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentetjük.
A fánkok közepét újjunkkal elvékonyitjuk.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcát a szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Forrás: desszert.eu
Kekszes-almás süti
Hozzávalók:
1 kg alma,
8 dl víz,
20 dkg cukor,
3 cs. főzni való vaníliás pudingpor,
40 dkg háztartási keksz
A tetejére :
3-4 ek. kakaópor,
4 ek porcukor,
5 dkg vaj,
8 – 10 ek.víz
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, ráöntünk 5 dl vizet, a cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy tepsi alját kirakunk keksszel és rákenjük krémet. A tetejére szintén keksz kerül.
A kakaót a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel vízgőz fölött felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk, majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük.
Ha kihűlt egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és forró vizes késsel szépen szeletelhető.
1 kg alma,
8 dl víz,
20 dkg cukor,
3 cs. főzni való vaníliás pudingpor,
40 dkg háztartási keksz
A tetejére :
3-4 ek. kakaópor,
4 ek porcukor,
5 dkg vaj,
8 – 10 ek.víz
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, ráöntünk 5 dl vizet, a cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy tepsi alját kirakunk keksszel és rákenjük krémet. A tetejére szintén keksz kerül.
A kakaót a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel vízgőz fölött felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk, majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük.
Ha kihűlt egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és forró vizes késsel szépen szeletelhető.
Tökfőzelék
Böngészés közben a neten találtam ezt a tök jó receptet. Azóta így készítem családom kedvére.
Hozzávalók:
1,2 kg gyalult tök
1 kis fej hagyma
1 csokor kapor
2 ek. olaj
3 ek. citromlé
2 húsleves kocka
4 ek. liszt
2 dl tej
4 dl tejföl
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk. A kaprot összevagdaljuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk és lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl mert pépes lesz. A lisztet simára keverjük a tejjel és 3 dl tejföllel és a tökhöz adjuk. Összeforraljuk. Ha nem elég savanykás citromlével vagy ecettel izesitjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot. Tálaláskor meglocsolhatjuk a maradék tejföllel. Pörköltet, sült húst, vagy fasírtot adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
1,2 kg gyalult tök
1 kis fej hagyma
1 csokor kapor
2 ek. olaj
3 ek. citromlé
2 húsleves kocka
4 ek. liszt
2 dl tej
4 dl tejföl
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk. A kaprot összevagdaljuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk és lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl mert pépes lesz. A lisztet simára keverjük a tejjel és 3 dl tejföllel és a tökhöz adjuk. Összeforraljuk. Ha nem elég savanykás citromlével vagy ecettel izesitjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot. Tálaláskor meglocsolhatjuk a maradék tejföllel. Pörköltet, sült húst, vagy fasírtot adhatunk hozzá.
Kakaós kalács /kenyérsütőben/
Hozzávalók:
2,7 dl langyos tej
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott margarin
6-8 dkg cukor
1 kis mokkáskanál só
fél citrom reszelt héja
1 vaniliás cukor
1 zacskó porélesztő
8 dkg mazsola
2 evőkanál kakaó
Mindent szép sorjában beleteszek a kenyérsütő gépbe és 3 óra alatt készre sütöm.
2,7 dl langyos tej
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott margarin
6-8 dkg cukor
1 kis mokkáskanál só
fél citrom reszelt héja
1 vaniliás cukor
1 zacskó porélesztő
8 dkg mazsola
2 evőkanál kakaó
Mindent szép sorjában beleteszek a kenyérsütő gépbe és 3 óra alatt készre sütöm.
Tepsis pulykamell /Kata babám kedvence/
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben csirke vagy pulykamell. Ez most pulyka kb. 1,2kg
só, bors, fokhagyma
metélőhagyma /snidling/ vagy póréhagyma
vagy rendes hagyma
4 evőkanál olaj
2 dl fehér vagy vörösbor de el is hagyható
2-3 db húsos paradicsom
liszt a beforgatáshoz
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük. Sózzuk borsozzuk. A fokhagymát összezúzzuk és a hagymával az olajba keverjük. A húst a fűszeres olajjal megkenjük, és 1 éjjelen át a hűtőben pihentetjük. Másnap lisztbe forgatjuk és hirtelen elősütjük., majd tűzálló tálba fektetjük. Félig fedhetik egymást. A borral meglocsoljuk. A paradicsomokat forró vízzel leforrázuk és lehúzzuk a héját és felszeleteljük és a húsra tesszük. Közepesen forró sütőben kb. 25 percig sütjük letakarva majd levesszük a fóliát és kicsit megpirítjuk.
Krumplipüré illik hozzá de rizs is finom.
Tipp: a kisült hús levét is ráöntjük, úgy, hogy egy fél leveskockát morzsolunk bele és pici vízzel felöntjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)