2021. január 2., szombat

Töltött karaj

 



Hozzávalók: 2 kg karaj

                      Gyulai kolbász 2 szál

                      só, bors, húsfűszer

                      többféle hagyma (vöröshagyma, lila hagyma, újhagyma, fokhagyma)

                      zsír

Elkészítése: A húst felszúrjuk úgy, hogy veszünk egy hosszú kést ami nem túl széles mert így szép lesz szeleteléskor. Ha nagyobb késsel tesszük akkor hely lesz a kolbász és a hús között és akkor nem lesz szép. Kívülről sózzuk, borsozzuk és megkenjük húsfűszerrel. Alufóliába szorosan betekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap zsírral kikenjük bőségesen a tepsit és belehelyezzük a húst majd köré tesszük a sok felaprított hagymát. 60 percre betesszük a húst lefedve fóliával a sütőbe. Most kicsit hosszabb idő kellett. Az idő letelte után levesszük a fóliát és átsütjük.

https://www.youtube.com/watch?v=1csVHzCG69U


Körözöttel töltött sajttekercs

 

Hozzávalók: 50 dkg túró fele lehet juhtúró

                      mustár

                      só, bors, pirospaprika

                      tejföl

                      kevés vaj vagy margarin

                      aprított hagyma de lehet hagymakrém

                    csomagolt lapka sajt 2 db

Elkészítése: A hagymát felaprítjuk majd a többi hozzávalót az aprítóba tesszük és összekeverjük. A  körözöttet a sajtszeletekbe töltjük nyomózsákkal átlósan. Ráhajtjuk a két oldalát. Most a sajt elég merev volt ezért fogpiszkálóval kellett összetűzni.

Tormakrémes sonkatekercs

 


Hozzávalók: 15 szelet gépsonka

                     7 dl tej

                     10 dkg vaj vagy margarin

                     10 dkg liszt

                      1 kiskanál só, bors

                     3 ek ecetes torma de ízlés szerint több is lehet

                     20 gr majonéz

Elkészítjük a besamelt (panádot). Ehhez kis hőn megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük, míg felhabzik. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és besűrítjük vele. Kiszedjük egy tálba az elkészült besamelt, hozzáadjuk a tormát, és a majonézt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és simára keverjük a tormás sonkatekercs tölteléket. Csillagcsöves habzsákba töltjük az elkészült krémet. A szeletelt gépsonkák egyik felére kb. 30 gramm krémet nyomunk sonkánként, majd felcsavarjuk a tekercseket. Egy tálra tesszük őket, és a két végükre, valamint a közepükre is halmokat nyomunk a krémből. Hűtőbe tesszük az elkészült tormakrémes sonkatekercseket, kb. 30 perc múlva már kínálhatjuk is őket!

https://cookpad.com/hu/receptek/1926881-tormakremes-sonkatekercs


Puszedli

 


Recept: - 50 dkg finomliszt ( BL55 ) - 18 dkg akácméz, lehetőleg - 4 dkg zsír - 2 db tojássárga - 1 db egész tojás (L -es) - 8 dkg tejföl - 12 dkg porcukor - 2 kk fahéj - 1,5 kk mézes fűszerkeverék - 1,5 kk szódabikarbóna - vanília paszta (opcionális) - csipet só Ha kakaóst szeretnénk, akkor még kell bele 1,5 - 2 evőkanál cukrozatlan kakaó és még 2 dekával több tejföl. Máz: - 2 db tojásfehérje - 20 dkg átszitált porcukor - pici citromlé

Én a fehérjét gőz fölött főztem mert nem akartam nyers tojásfehérjét tenni a tetejére Sütés: alsó + felső 180 fokon kb.:10 - 13 perc

https://www.youtube.com/watch?v=At5fEVMxD2w


Linzer

 


Hozzávalók:
· 60 dkg liszt
· 40 dkg vaj vagy margarin
· 20 dkg cukor
· 2 csomag vaníliás cukor
· 2 tojássárgája
· 1 teáskanál sütőpor
· lekvár
 
Elkészítés: A lisztet a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával és a sütőporral jól elkeverjük,vékonyra nyújtjuk, karikákat szaggatunk. A felének a közepét kivágjuk 15-20 percig sütjük előmelegített sütőben. Miután kihűltek a tésztakorongok, lekvárral kettesével összeragasztjuk.