2024. augusztus 5., hétfő

Mézeslap torta Macinak

 







A mézes krémes torta receptje alapján sütöttem meg a lapokat téglalap alakúvá. 3 lapot nyújtottam a gáztepsi méretére majd mikor megsültek a szögletes tortaformával elfeleztem azaz méretre szabtam. Így 6 lapom lett. A lapokat megkentem tejjel és  megtöltöttem csokis krémmel.

Hozzávalók: A tésztához: 2 evőkanál méz

                                          2 ek. kakaó

                                          2 egész tojás

                                          20 dkg cukor

                                          5 dkg vaj

                                          1/2 kk. szódabikarbóna

                                          45 dkg liszt


Elkészítése:    

A liszten kivül a tészta minden hozzávalóját egy hőálló edénybe teszem. Egy másik edénybe teszek fel 2 ujjnyi vizet forrni. A vizes edény akkora legyen, hogy a másik edény eltakarja teljesen, de az alja ne érjen a vízbe. Kézi habverővel alaposan összekeverem a hozzávalókat, és folyamatos keverés közben 5 percig gőz felett összefőzöm őket. Amikor már szép homogén, félreveszem, és 3 részletben hozzáadom a lisztet. Csak az utolsó adag liszttel együtt gyúrom kézzel.

Mikor összeállt, 3 egyforma részre osztom a tésztát. Ha nagyon ragadna, egy kicsi liszttel még átgyúrom, de jobb, ha inkább egy időre a tésztát hűtőbe tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon 6,5 perc alatt kisütjük. Amikor kiveszem a sütőből, még puha a tészta, de gyorsan keményedik, így nagyon igyekezni kell, hogy még puha állapotban méretre vágjuk, mert különben csak törni lehet, és akkor már nem lesz olyan szép.

Krém:         1/2 l tej

                      4 ek. liszt
                      25 dkg vaj
                      20 dkg porcukor
                      1csomag vaníliás cukor
                      2-3 evőkanál kakaó

A tejet felteszem a tűzre 4 evőkanál liszttel és pufogósra főzőm, majd kihűtöm. Ezalatt a porcukrot kikeverem a margarinnal és a vaníliás cukorral és hozzáadom a kakaót. Végül megkenem a lapokat