2014. augusztus 5., kedd

Macika 3 emeletes tortája


Macika kérésére ismét 3 emeletes világoskék tortát kellett készítenem. A legalsó szint vaníliás töltésű, a második gesztenyés és a harmadik legkisebb pedig vaníliás-gesztenyés volt.

Elkészítése: A legalsó tortát 8 tojásból készítettem. Ez elég volt egy 24cm-es tortaformához és egy
                     kicsi láboshoz ami a tetejére került. Ezután sütöttem egy 4 tojásost egy kisebb kapcsos
                     tortaformában. A 8 tojásos tésztáját a piros kockás focitortánál leírt recept szerint
                     készítettem, a gesztenyéset pedig a szokásos gesztenyetortámból. A 2 recept nagyon
                     hasonló ezért legközelebb csak az egyik fajtát fogom ilyen esetben használni.
                     A bevonáshoz vettem 90 dkg marcipánt ami a 3 tortára volt elég a díszítéssel együtt.
                     A kék 70dkg a fehér 20dkg volt. Vettem egy autó kiszúrót és evvel díszítettem körbe az
                     emeleteket. A tortákat 3 lapba vágtam és megkentem laponként és a külsejét is be-
                     vontam a tortának. Másnapig a hűtőben tartottam és  ekkor díszítettem fel. A legalsó
                     és a középső tortába Kit-kat csokit tettem amit hosszában 3 felé törtem. Mikor
                     egymás tetejére tettem az emeleteket akkor a közepébe szúrtam egy hurkapálcát, hogy a
                     szállításnál le ne essenek.
Hozzávalók: Alsó és legfelső torta receptje:  Vaníliás töltettel
                     8 tojás
                     33,6 dkg liszt
                     33.6 dkg cukor
                     1,25 dl tej
                     1,25 dl olaj
                     1 1/2 sütőpor
                     3 ek. kakaó
                     Krém:
                     30 dkg porcukor
                     37,5 vaj
                     7,5 dl tej
                     3 csomag vaníliás pudingpor

                    Középső torta receptje: Gesztenye krémmel
                    4 tojás
                    4 ek porcukor
                    4 ek liszt
                    0,67dl olaj
                    1/2-nél kevesebb sütőpor
                     1,5 ek kakaópor
                    Elkészítése: A 4 tojás sárgáját 4 evőkanál cukorral kikeverjük, majd hozzáadunk
                                        0,67dl étolajat, 4 ek. lisztet sütőport, a kakaót és a 4 tojás felvert habját.
                                        Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. 24cm-nél kisebb sütőformában
                                        sütjük.

                   Krém:
                    2 csomag gesztenye massza
                    20 dkg margarin
                    15 dkg porcukor
                    1/2 rumaroma
                    1 csomag vaníliás pudingpor
                    3 dl tej
                    Elkészítése: A porcukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenyemasszával
                                        jól elkeverjük! A pudingport 3 dl tejben megfőzünk. Ha kihűlt hozzá-
                                        keverjük a gesztenyés krémhez.