Hozzávalók: A piskótához:
4 db tojás
4 dkg kakaó
25 dkg kristálycukor
31 dkg liszt
2 dl tej
1/2 dl olaj
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
A krémhez:
500 ml Meggle habtejszín
250 gr Mascarpone
karamellszósz (leírás a blogban)
https://eztfoztem.blogspot.com/2024/
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadunk 5 dkg cuktot és felverjük. A sárgájához hozzáadjuk az olajat a tejet és 20 deka cukorral összekeverjük. A lisztet megszitáljuk és hozzáadjuk a kakaót és a sütőbort meg a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a sárgájás keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert habot. Most 18 cm es állítható formába tettem. Az oldalát kibéleltem sütőpapírral, hogy ha megemelkedik ne fusson ki. Húlni hagytam és utána 4 darabra vágtam. Előző nap elkészítettem a leírás szerint a karamellszószt. Nem egyszerű. Sok odafigyelést igényel. Nem szabad kevergetni. Hűlni lell hagyni. Másnap összeraktam a tortát. A tejszínt felvertem a Mascarponéval és belekevertem a karamellszószt. Sajnos a tejszín elvitte az ízt mert túl sok volt bele. A külsejét bevontam a maradék krémmel és díszitettem a karamellel úgy, hogy egy kanál segítségével rácsorgattam.
https://www.youtube.com/watch?v=MUYWgZcBp8I&ab_channel=Bebepisk%C3%B3ta
Bebe receptje alapján készült a piskóta.
Pár nappal korábban is elkészítettem a tortát, de itt a "barna süti" receptjéből. Kicsit alacsonyabb lett. Mivel a krémhez csak 3 dl tejszínt tettem a krémnek intenzívebb karamell íze volt.