2017. március 22., szerda

Joghurt torta



Hozzávalók:

         ½ liter gyümölcsjoghurt
         5dl tejszín
         2-2 ½ evőkanál étkezési zselatin
         20 dkg kristálycukor
         1 zacskó tortazselé
gyümölcs

Elkészítése:
Egy lábosban a cukrot és az étkezési zselatint jól összekeverjük. Beleöntjük a 1/2 liter joghurtot. Állandó keverés mellett felforraljuk. De sokáig nem szabad forralni csak éppen hogy. Langyosra hűtjük. Közben a tejszínből habot verünk. A kemény habba belekeverjük óvatosan a langyosra hűlt joghurtot. Jó alaposan összekeverjük. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és beleöntjük a joghurtos habot. Betesszük a hűtőbe, míg a teteje megbőrösödik. /ujjaddal is ellenőrizheted, hogy dermedt-e/.
A tetejére gyümölcsöt teszünk. Majd elkészítjük a gyümölcszselét a zacskón lévő leírás szerint. Közép langyosan a gyümölcs tetejére öntjük. Jól lehűtjük. Ha lehűlt levesszük róla a tortakarikát. Tálra tesszük, de szépen mutat, ha nem felejtesz alá tenni egy szép papírterítőt.
Zselatinnak az a fortélya, hogy a megadott cukor és vízmennyiséget össze kell keverni a zselatinnal. Pár percig állni kell hagyni. Majd tűzre tenni, és 1 percig összemelegíteni épp hogy forrjon majdnem, hogy forrni nem is szabad. Levenni a tűzről, és 1-2 percig állni hagyni, hogy langyosra hűljön.

Papusas


A tésztához:
 30 dkg finomliszt
 1 tk sütőpor
 1 kk só
 0.5 dl  olaj
 1.5 dl víz
 A töltelékhez:
 Én 10 dkg reszelt sajtot, 3 ek. tejfölt és 1 doboz vagdal konzervet tettem bele, 


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk, kb 9 dkg-os gombócokat formálunk, majd kezünkkel kicsit kinyújtjuk őket. A közepükre halmozunk a töltelékből (2 evőkanál kb., de érdemes inkább vékonyra lapítani, és minél több tölteléket tenni bele, mert különben elveszik benne  ). A tészta széleit összefogjuk, batyuvá formáljuk, majd kb. 12 cm átmérőjű körré lapítjuk.

 Serpenyőben néhány perc alatt oldalanként megsütjük. 

Bukta






Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt
3 csipet só
6 ek.cukor (nálam 7 dkg)
350 ml tej  óvatosan adagolva
2,5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
1 tojás
tölteléknek lekvár
kenéshez olaj én tojásfehérjével kentem be
lekvár


A kenyérsütőre bíztam a dagasztást. Mindent beleteszek, majd a dagasztás  és kelesztés következik.
A sütőt előmelegítettem 190 fokra.
A tésztát nagyon belisztezett deszkára borítom, felül is lisztezem és ellapogatom/kinyújtom    Szétfolyt az egész a kelesztés után. Folyamatosan adagoltam a lisztet hozzá.
 8 darabra vágom, a kis négyzeteket a  megtöltöm lekvárral, egymásra hajtom a tésztát, összenyomkodom és egy ecsettel tojásfehérjével bekentem.
A hajtással lefelé sorakoztatom a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé őket. Amikor kész, még hagyom kelni 10 percet, majd mennek a sütőbe kb. 25-30 percre.
Lehet, hogy túl kicsi volt a tepsi és a bukták összenőttek. Azért finomak lettek.

Krumpli leves a magam módján





Hozzávalók:
         kumpli
         zöldség
         só
         ételízesítő vagy 1 leveskocka
         víz
         hagyma
         olaj
         paradicsom /nyáron/
         pirospaprika
         petrezselyem
 Készítése:
A krumplit a zöldségekkel feltesszük főzni. Ha felforrt megsózzuk, és ételízesítőt adunk hozzá, mikor megpuhultak beletesszük a rántást. Tejfölre tálaljuk. Van, aki a levest forralja össze vele, de akkor nem tartható el másnapra.
Rántás készítése:

Beletesszük a serpenyőbe az olajat majd a felaprított hagymát. Mikor a hagyma már üveges beletesszük a lisztet, és együtt pirítjuk rózsaszínűre. Beletesszük a pirospaprikát /ezt nem szabad tűzre tenni, mert megkeseredik/  majd felengedjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk, petrezselymet teszünk bele. Hogy jó íze legyen, tehetünk bele kolbászt is.