Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 5 evőkanál finomliszt
- 5 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl víz
Elkészítése:
- A megtisztított, megmosott húst vékony szeletekre vágjuk, ízlés szerint mindkét oldalát besózzuk, beborsozzuk. A fokhagymákat megpucoljuk.
- A tejszínt tálkába öntjük, belenyomjuk a fokhagymákat, összekavarjuk. A lisztet elkavarjuk a füstölt ízű fűszerpaprikával, majd ebben alaposan megforgatjuk (kissé rá is nyomkodjuk) a befűszerezett hússzeleteket.
- A vajat az olívaolajjal összemelegítjük, majd a forró zsiradékon a húsok mindkét oldalát átsütjük.
- Miután minden hússzeletet átsütöttünk, az elsőre kisütött húsokat - melyeket kiszedtünk egy tányérra, amíg a többit is megsütöttük - is visszatesszük a serpenyőbe, hozzáöntjük a vizet.
- A fokhagymás tejszínt is hozzáöntjük, átkavarjuk, sózzuk, borsozzuk még, majd lefedve 30-40 perc alatt, lassú tűzön, addig főzzük, míg a hús megpuhul és besűrűsödik a szaftja. Időnként átkavarjuk. Ha készen van, lefedve pihentetjük rövid ideig.
- Amíg sült/főtt a húsunk, elkészíthettük a köretet. Én petrezselymes burgonyát tálaltam hozzá, de finom tésztával, akár burgonyapürével, de rizzsel is, aki szereti. Isteni! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
- Ui.: A tejszínes szaft szépen be fog sűrűsödni, nem kell megijedni! Ha mégis hígabb maradna - ez a tejszín minőségétől is függhet, valamint, mennyi lisztes keveréket vett fel a hús -, akkor kevés vízzel kavarjuk csomómentesre a megmaradt paprikás lisztet, mert biztosan maradni fog egy kevés, s öntsük a húshoz, forraljuk össze! -------- Többször készítettem már, bevált recept!
- https://www.nosalty.hu/recept/tejszines-fokhagymas-szaftos-csirkemell