2020. június 9., kedd

Mákos guba saját készítésű kiflivel




Hozzávalók: kifli (rendes kifliből 12 db)
                     tej
                     mák
                     porcukor
                     kristálycukor

Guba kifli recept:  50 dkg finomliszt
                               1/2 ek. cukor
                                1 tk. só
                                3 dkg friss élesztő
                                3 dkg puha vaj vagy margarin
                                3 dl langyos tej
                                kevés tej a kiflik kenéséhez


Elkészítése: Most kivételesen magam sütöttem meg a kifli alapanyagát. A rendes kifli recept szerint ahogy korábban Gáspár Bea készítette.  A tésztát a kenyérsütőben készítettem. A különbség az volt, hogy nem kifli formájú kifliket sütöttem hanem kis rudakat sodortam majd a csíkokat egymás mellé fektetem a tepsibe. 8 rudat formáztam.  Kelni hagytam Ezután kis bevágásokat készítettem rájuk és megsütöttem míg szép színe lett. 180 fokon kb. 18 percig. Másnap a szokásos módon forró cukros tejjel leöntöttem majd jól átkevertem és cukros mákkal tálaltam a szokásos módon.

Csípős mézes mázas csirkeszárny



Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny
                      só, bors,
                      2 ek méz
                      3 ek ketchap
                      2 ek. olaj
                      csípős paprika
                      2 tk. mustár
                     2-3 gerezdfokhagyma

Elkészítése:
  1. A csirkeszárnyat megmossuk,  megtisztítjuk.A mézet összekeverjük a ketchuppal, olajjal, mustárral csípős paprikával, fokhagymával és ízlés szerint sóval és borssal.A szárnyakat betesszük egy zacskóba és beleöntjük a mázat. 'Egy éjszakára hűtőbe tesszük de ez nem fontos. Másnap a szárnyakat bekenjük a páccal, majd egy jénai tálba tesszük és alufóliával lefedve fél órán át sütjük, utána megpirítjuk.
  2. Az újkrumplit meghámozzuk és hasábokra szeleteljük. Leöntjük olajjal és tetszés szerint fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, petrezselyemmel, pirospaprikával sóval borssal, fokhagymával. Letakarva sütőbe tesszük majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük. Ez most nem sült meg eléggé mert elaludt a gáz.