2016. november 30., szerda

Sarlot Széchenyi torta



Hozzávalók: 1 db piskótatekercs
                      4 dl tejszín
                      2 evőkanál zselatin (1 dl vízben feloldva)
                      baracklekvár
                   
Töltelék: 1 doboz őszibarack befőtt
                 lekvár 1-2 evőkanál
                 barackpálinka aroma
                 tejszínhab
                 vízbe áztatott zselatin
Elkészítése: Elkészítjük a piskótatekercset. Én készen szoktam venni mert a sütőm kisebb és 2 tekercset kéne sütnöm. Megkenjük baracklekvárral és felszeleteljük. Egy üstszerű tál aljára letesszük a tekercset és körberakjuk a tálat. A zselatint feloldjuk a vízben és felmelegítjük. Összekeverjük 1-2 evőkanál baracklekvárral. Belekeverjük a kis kockára vágott őszibarackbefőttet, a barack aromát,majd belekeverjük a felvert tejszínhabba. A tálba beletesszük a krémet és a tetejét kirakjuk a piskótatekercsekkel. Ez lesz majd az alja. Beletesszük a hűtőbe, majd tálra borítjuk és akár díszíthetjük tetszés szerint. Bátran le is fagyaszthatjuk.

Mézeskalács



Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg finomliszt
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
mézes fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg, fahéj...)
reszelt citromhéj
Elkészítés: Langyos mézet kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a fűszerekkel, szódabikarbónával összekevert lisztet, tojást, tojássárgákat, cukrot .
Alaposan összegyúrjuk, kinyújtjuk szaggatjuk és langyos sütőben (180 fokon) sütjük, nehogy megégjen, nagyon gyorsan sül.  Ebből a mennyiségből a dupláját kell sütni ha el is  akarunk tenni belőle karácsonyra.

Töltött dagadó



Hozzávalók:  1,20 kg dagadó
                       4 db zsömle
                       4 db tojás
                       hagyma, fokhagyma
                       só, bors
                       ételízesítő (én most leveskockát tettem  bele)
                       pirospaprika
                       petrezselyem
                       pici liszt
                       olaj vagy zsír
                       húsfűszer
Elkészítése:   A dagadót először felszúrjuk, hogy könnyen tölthető legyen. Besózzuk  vagy a húsfűszerrel jól megszórjuk és állni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A zsemléket vízben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk és hozzáadjuk az előzőleg megpirított hagymát, az ízesítőket/ só, bors, ételízesítő, pirospaprika, petrezselyem, tojás,fokhagyma/ jól összedolgozzuk. A tölteléket visszatesszük a lábosba, megszórjuk egy csipetnyi liszttel/ azért hogy ne folyjék ki/ és picit kevergetjük a tűzön. Mikor elkészült a töltelék betöltjük

Grízes tészta



Hozzávalók: a tésztához:
                        50 dkg széles metélt
                         só
                         víz

                       a grízhez:
                      2 evőkanál olaj
                      24 dkg gríz
                      360 ml víz

Elkészítése: A tésztát elkezdjük főzni, közben elkészítjük a grízt. Az olajon elkezdjük pirítani a búzadarát míg világos drapp színe nem lesz. Ez kb. nekem 15 perc. Mikor ez elkészült leöntjük a forró vízzel. Lefedjük és saját gőzében megfő. A tésztát leszűrjük és  összekeverjük a grízzel. Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.