2025. január 8., szerda

Svéd húsgolyó

 


Hozzávalók: 1/2 kg darálthús

                      1 hagyma

                      1 gerezd fokhagyma

                      1 tojás

                      só, bors,

        

                      mártáshoz:

                      2 ek. vaj

                      2 ek liszt

                      1/2 leveskocka

                      2 dl főzőtejszín

                      kevés tej és víz

                      1-2 evőkanál szójaszósz

                      1,5 kg krumpli, húsfűszer


Elkészítése: A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A húshoz hozzáadjuk a hozzávalókat. Ha túl híg lenne kevés zsemlemorzsával megszórjuk és jól összegyúrjuk. Kis gombócokat készítünk. Én egy kis golyozóval tettem ezt. Ezután egy tepsit beterítettem sütőpapírral és beolajoztam és a golyókat betettem.  A sütőbe tettem és 180 fokon megsütöttem. Az eredeti recept úgy készül, hogy a serpenyőben kell megsütni kevés olajon. Mikor megsült kivettem és minimális olajon még átforgattam , hogy minden oldala szép piros legyen.

Ezután elkészítettem a mártást úgy, hogy a vajat felolvasztottam és beletettem a lisztet. Ezután levés tejjel felengedtem és főztem , ízesítettem sóval borssal szójaszósszal és a leveskockával, majd hozzáadtam a tejszínt. Végül beletettem a szószba a golyókat.

A krumplit cikkekre vágtam és megfőztem nem teljesen puhára. Leszűrtem és összekevertem a fűszerrel, kevés olajjal. Sütőbe tettem maximális hőfokon és megsütöttem légkeveréssel.


Kocsonya

 



Hozzávalók:  2 db sertés hátsó csülök (2,4 kg)

                      1 db bőrke de elhagyható

                      2 db sárgarépa

                      1 db fehérrépa

                      1 nagy hagyma héjastól

                      pár db fokhagyma

                      egész bors

                      babérlevél

                      só

                      3 db tojás

Elkészítése: A csülköt a gáz lángján kicsit megperzseljük. Jól megmossuk a bőrrel együtt feltesszük főzni amíg felforr. Ekkor leszűrjük és új vízben kezdjük főzni. (Én lassúfőzőbe tettem 8 órára állítottam de 6 óra alatt már puhára főtt. ). A répákat megtisztítjuk , beletesszük a héjas hagymát, fokhagymát, sót, babérlevelet és a borsot. Mikor megfőtt szitán átszűrjük és kicsit állni hagyjuk. A húst megtisztítjuk a bőrétől és kis tányérokba tesszük. A répát felkarikázzuk és ezt is a tányérba tesszük és a tojást is. Arról hogy elég kocsonyás e a lé úgy győződhetünk meg, hogy a még fővő kocsonya fölé tesszük a kezünket pár másodpercig és összeszorítjuk a tenyerünket röviden majd kinyitjuk és ha kellően ragad akkor jó. Végül a lét a húsra merjük. Hagyjuk hűlni. Aki szereti citrommal eheti. 

https://www.youtube.com/watch?v=1jux3gD0dl4&ab_channel=Szokykonyh%C3%A1ja