2019. június 18., kedd

Madártej




  • Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 l tej
  • 2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dkg mazsola
Elkészítés: 
1.) A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük. 
2.) Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralunk. 
3.) A csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatuk a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni!
4.) Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, és kb. 1/2 percig főzzük takaréklángon. 
5.) Szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat. 
6.) Elkészítjük a vaníliamártást: A tejhez öntsük vissza a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. 
7.) A tejet a vaníliával felforraljuk és apránként, forrón a tojássárgákhoz öntjük folyamatos kevergetés mellett.
8.) Az edényt visszatesszük a tűzre és kislángon, folytonos kevergetés mellett addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összeugrik!!!
9.) Levesszük a tűzről, és egy pici vajdarabot keverünk a forró madártejbe, ettől fényesebb lesz.
10.) A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk. 

Én nem tettem vajat a kész madártejbe. Mikor ráteszem a habot úgysem látszik, hogy  fényes-e.  Mazsolát sem teszek rá mert nem mindenki szereti.
Kipróbáltam a habot mikróban készíteni. 4-5 db-ot kell egy tányérra tenni és legmagasabb fokozaton 1 percig főzni. Megkóstoltam és jobban ízlett  hagyományos módon elkészítve.