2015. április 15., szerda

Zöldséges rízsfasirt

Hozzávalók: 40 dkg rízs
                     1 burgonya
                     20 dkg vegyes zöldség (paprika, sárgarépa ízlés szerint
                     1 teáskanál reszelt gyömbér (én nem tettem bele)
                     fél teáskanál őrölt kömény
                     1 evőkanál keményítő vagy liszt
                     só, bors
                     olaj
Elkészítése: A rízst sós vízben megfőzzük. A zöldségeket megtísztítjuk és kevés olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk az elkészült rízst és a többi hozzávalót, fűszerezzük, ezután botmixerrel pépesítjük. Nem kell, hogy teljesen lágy legyen! Vizes kézzel fasírtokat készítünk és forró olajban kisütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.
Szerintem kisütés nélkül is köretnek finom lehet.



Vargabéles



Hozzávalók: 1/2 kg túró
                      4 dl tejföl
                      20 dkg cérnametélt
                      20 dkg cukor
                      5 tojás
                      8 lapos réteslap
                      10 dkg mazsola
                      reszelt citromhéj
                      5 dkg vaj
Elkészítése: A cérnametéltet  sós vízbe kifőzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a vajjal és hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a tejfölt, a mazsolát, citromhéjat, majd a kihűlt tésztát és a felvert tojásfehérjét. A tepsit kivajazzuk, majd 4-4 réteslapot egyenként megkenünk olvasztott margarinnal és az aljára tesszük. Utána beleöntjük a túrós masszát. Végül a másik 4 réteslappal befedjük és a tetejét is megkenjük olvasztott margarinnal.
180 fokos sütőben 40 percig sütjük amíg szép piros lesz a teteje.