2017. május 3., szerda

Túrós batyú



Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3,2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 mk. só
  • 2-3 ek. cukor
  • 8 dkg olv. vaj
  • 2,5 dkg élesztő
         Töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 2 csapott ek. búzadara
  • 4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojásfehérje kemény habbá verve
Elkészítése: Az élesztőt kevés tejben kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A  lisztet a tejet a tojást sót, az olvasztott vajat 1 tojást tálba tesszük és  és az élesztővel együtt a robotgép dagasztókarjával 5 percig dagasztjuk. Ezután hagyjuk 1 órát letakarva kelni.  Míg a tészta kel elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tojások sárgáját és a túrót összekeverjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot  és a beáztatott mazsolát is ha szeretjük. Legvégül mikor megkelt a tészta felverjük a fehérjét és ezt is hozzáadjuk. Én két részre vágtam a tésztát és így nyújtottam ki. 16 db  lett belőle.
a recept Limara konyhájából van. http://www.limarapeksege.hu/2010/05/turos-batyu.html

Borsóleves



Hozzávalók:
         zöldség /sárga és fehérrépa/
         petrezselyem
         kevés olaj
         liszt  /3 fakanál/
         pirospaprika
         só, cukor /csipet vagy picit több/
         ételízesítő
         zöldborsó

         nyáron paradicsom

Elkészítése: A fehér és sárgarépát apró kockára vágjuk egy csokor petrezselymet is teszünk hozzá. Ezeket kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk 3 fakanál liszttel, és egy kicsit kevergetjük, megszórjuk pirospaprikával, sóval, cukorral, kevés ételízesítővel. Beletesszük a zöldborsót, nyáron paradicsomot is. Jól felforraljuk. Csipetkét is tehetünk bele.