2024. április 27., szombat

Brokkolikrémleves

 



4 főre 

1 fej 500 g brokkoli 

60 g vaj 

0.5 fej

 50 g hagyma

 150 g burgonya tisztítva

 1.5 l zöldségalaplé

 só 

0.5 mk őrölt bors

 1 csokor petrezselyem

 120 ml tejszín 

1 ek keményítő

 4 ek szeletelt mandula 

Egy nagyon üde változatot mutatok most be, ha úgy tetszik, ez a Lajos-féle brokkolikrémleves. Ehhez a brokkoli minden részét fel tudjuk használni, egyedül a szár fás részét kell levágnunk. Ezután rózsáira szedjük a brokkolit, és a szárat is hasonló méretű darabokra vágjuk, majd megmossuk, lecsöpögtetjük, és egy mikrózható tálban, lefedve, 800 W-on 5 perc alatt hőkezeljük a mikróban. Egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és a kockákra vágott burgonyát. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a feldarabolt petrezselyemleveleket. Ha a burgonya puhára főtt, a mikrózott brokkoliból néhány szép rózsát félreteszünk a tálaláshoz, a többit hozzáadjuk a leveshez, majd felöntjük tejszínnel. Forrás után botmixerrel krémesítjük, és egy kevés vízben kikevert keményítővel sűrítjük. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, végül a meghagyott brokkolirózsákkal és a pirított mandulával tálaljuk a levest. 

https://streetkitchen.hu/levesek-es-fozelekek/lajos-fele-brokkolikremleves-recept/

Carbonara

 



2 főre 150 g füstölt kolozsvári szalonna

 2 ek olívaolaj 

250 g spagetti

 4 db tojás só, bors 

80 g parmezán 

 frissen reszelt szerecsendió

 150 - 200 ml tésztafőzővíz

  RECEPT: A carbonara az olaszok egyik legjobb tésztaétele, amit pofonegyszerű elkészíteni. Felejtsétek el a porokat és alapokat, ezentúl csak így fogjátok csinálni ezt a kaját! A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassan megpirítjuk az olajon, majd elzárjuk. Közben a  tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy keveset megtartunk a tészta főzővizéből. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót is. A kifőtt tésztát beleforgatjuk a pirított szalonnába. Összerázzuk, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd ráöntjük a tojásos keveréket és a tészta főzővizét, és amikor kicsit hűlt a serpenyő, visszarakjuk a tűzre. Folyamatosan rázogatjuk addig, amíg az egész krémes nem lesz. Az eredeti carbonara Friss parmezánnal, olívaolajjal és borssal tálal


https://streetkitchen.hu/tesztapolc/az-eredeti-carbonara/


Sajtos Omlós rudak

 



A tészta összetétele: BL65 Kecskeméti kende búzaliszt: 400g (BL55 finomliszttel pótolható) Vaj/Margarin: 180g Só: 11g Cukor: 5g Sütőpor: 8g Tojás: 2db (100g) Tejföl: 60g Őrölt kömény: 3g (1,5 tk.) Száraz fehérbor: 25ml (tejjel pótolható) Reszelt sajt: 140g Szükséges továbbá 1db tojás a kenéshez, valamint reszelt sajt, egész kömény, szezámmag, vagy bármilyen ízlés szerinti mag a szóráshoz. Az elkészítés menete: 1. A liszt és a zsiradék elmorzsolása 2. Tészta dagasztása a további tésztaképző alapanyagok hozzáadásával 3. Tésztaérés: 30 perc 4. A sütő előmelegítése 240C°-ra 5. A tészta nyújtása kb. 35cm × 35cm széles és 4-5mm vastagságú négyszögletes alakban, majd a rudak tetszőleges kivágása, sütőlemezre helyezésük, felvert tojással való átkenésük, sajttal, vagy tetszőleges magvakkal való megszórásuk 6. Sütés: 240C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni a rudakat, majd a hőmérsékletet azonnal 215C°-ra csökkentve sütni készre. A sütési idő a méretezéstől függően olyan 13-17 perc közé tehető, és azt is érdemes figyelembe venni, hogy a sajtozott tetejű lassabban sül át, mint a magvakkal díszített.

https://www.youtube.com/watch?v=q3Gf7Qw2rPU&ab_channel=G%C3%A1borAH%C3%A1ziP%C3%A9k