Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fehér paprika
- 1 paradicsom
- petrezselyem
- olaj
- só
- bors
- ételízesítő
- fűszerpaprika
- víz
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, félretesszük, de még nem szűrjük le.
A hagymát felvágjuk, a zöldségeket kockázzuk. A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon, majd a sárgarépát és a fehérrépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt. Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele pirospaprikát és rászűrjük a burgonya főző vízét és forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget. Beletesszük a kockázott fehér paprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, illetve a petrezselymet is hozzáadjuk.
A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk. Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.
Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.
Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére, még főzzük pár percet, majd elzárjuk a gázt és fedő alatt pihentetjük egy keveset.
Forrón tálaljuk. Tejföllel ízesíthetjük. :)