Hozzávalók:BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 23g, vagy szárított élesztő: 7g Só: 5g Cukor: 55g Fahéj: 1-3 csipet Vaj/Margarin: 45g Tojássárga: 3db Sütőrum, vagy egyéb natúr rum: 40ml Tej: 220-240ml Citromhéj: fél citromnak a reszelt héja Narancshéj: fél narancsnak a reszelt héjaAz elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 45 perc
3. Osztás, mérés: 15x65g
4. Gömbölyítés
5. A fonni kívánt fánkok gombócainak pihentetése 5-10 percen át
6. Fánkok megfonása
7. Kelesztés: 55-70 perc
8. Sütés: 160-175C° közötti hőmérsékletű bő olajban először a felső felületét az olajba forgatva, majd fedővel lefedve sütve 2-2,5 percen át, majd forgatni és fedő nélkül sütni a másik felét is 2-2,5 percen át. Ezek az időegységek csak irányadók, fontos odafigyelni.
9. Ízlés szerint díszíteni ízesíteni esetleg fahéjas cukor - vaníliáscukor keverékkel, porcukorral, lekvárral...stb.
A szalag kialakulását csökkentő/gátló tényezők:
- Túl kisméretűre mért fánkok
- Túl lapos kialakítás
- Nincs kellően megkelesztve a készre formázott fánk
- Túl forró olajban van hirtelen sütve
- Nincs fedővel lefedve a sütés első felében
Én nem gömbölyítgettem hanem kinyújtottam 1 újjnyira és kiszaggattam a legnagyobb kerek szaggatóval. így is jól sikerült.