2024. január 18., csütörtök

Szalagos fánk Gábor a házi pék receptje

 



Hozzávalók:BL55 Finomliszt: 500g

Friss élesztő: 23g, vagy szárított élesztő: 7g Só: 5g Cukor: 55g Fahéj: 1-3 csipet Vaj/Margarin: 45g Tojássárga: 3db Sütőrum, vagy egyéb natúr rum: 40ml Tej: 220-240ml Citromhéj: fél citromnak a reszelt héja Narancshéj: fél narancsnak a reszelt héja

Az elkészítés menete 1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával 2. Tésztaérés: 45 perc 3. Osztás, mérés: 15x65g 4. Gömbölyítés 5. A fonni kívánt fánkok gombócainak pihentetése 5-10 percen át 6. Fánkok megfonása 7. Kelesztés: 55-70 perc 8. Sütés: 160-175C° közötti hőmérsékletű bő olajban először a felső felületét az olajba forgatva, majd fedővel lefedve sütve 2-2,5 percen át, majd forgatni és fedő nélkül sütni a másik felét is 2-2,5 percen át. Ezek az időegységek csak irányadók, fontos odafigyelni. 9. Ízlés szerint díszíteni ízesíteni esetleg fahéjas cukor - vaníliáscukor keverékkel, porcukorral, lekvárral...stb. A szalag kialakulását csökkentő/gátló tényezők: - Túl kisméretűre mért fánkok - Túl lapos kialakítás - Nincs kellően megkelesztve a készre formázott fánk - Túl forró olajban van hirtelen sütve - Nincs fedővel lefedve a sütés első felében

Én nem gömbölyítgettem hanem kinyújtottam 1 újjnyira és kiszaggattam a legnagyobb kerek szaggatóval. így is jól sikerült.