Hozzávalók :
- 7 szép szelet (kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj
- 50 dkg csiperke gomba ( vagy dobozos gomba)
- Kb. 5 dkg sertészsír vagy olaj
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál liszt vagy keményítő
- Só, bors
Elkészítése:
A gombát negyed cikkekre vágva füstölgően forró serpenyőben, egy evőkanál zsíron aranybarnára pirítjuk só hozzáadása nélkül és félretesszük. A serpenyőbe újabb egy kanál olajat dobunk és világos barnára pirítjuk benne a sózott-borsozott, esetleg kissé kiveregetett karaj szeleteket. Ezeket is félretesszük. A serpenyőben egy teáskanálnyi zsíron megbarnítjuk a paradicsompürét, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Visszadobjuk rá a hússzeleteket (és a kifolyt levüket is), és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Megszórjuk egy csapott evőkanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk és fedő alatt, kis lángon párolni kezdjük. Néha ránézünk, a húst átfordítjuk és adunk hozzá egy kis vizet, ha szükséges. Ha megpuhultak a szeletek és szép paprikás szaftjuk lett, akkor behabarjuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hozzáöntünk egy keveset a forró szaftból, összekeverjük és az egészet a húshoz adjuk. Beledobjuk még a lepirított gombát is, óvatosan összerázzuk-összekeverjük és még pár percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, ha kell még sózzuk és borsozzuk./ Én a gombát csak beleborítottam a dobozból./ Krumplipürével tálaltam.
http://streetkitchen.hu/2015/10/25/bakonyi_sertesborda_joli_mama_burgonyafankjaval