2021. augusztus 2., hétfő

Hagymás sült tarja

 







Hozzávalók 1 kg sertés tarja

                     2 db hagyma

                     1 paradicsom

                     1 paprika

                     3 gerezd fokhagyma

                     só, bors

                    1 kg krumpli, húsfűszer

Elkészítése: A hagymát karikára vágjuk és kevés olajon megsütjük majd a fokhagymát is.. A tarját kiklopfoljuk majd sózzuk borsozzuk és az olajon átsütjük.  A jénaiba betesszük a hagymát és rátesszük az átsült tarját. Teszünk rá karikázott paprikát és paradicsomot. Kevés vizet öntünk alá és  alufóliával lefedve  a sütőben megsütjük kb. fél órát. Közben meghámozzuk a krumplit és sós vízben majdnem egészen megfőzzük és leszűrjük. Megszórjuk  húsfűszerrel, összekeverjük, majd a megsült tarják tetejére tesszük. és visszatesszük a sütőbe . Szép pirosra sütjük.

                 




Triplacsokis mousse torta

 




Hozzávalók: 22 cm a torta átmérője Piskóta * 50 gramm étcsokoládé * 100 gramm cukor * 60 gramm liszt * 30 gramm vaj * 15 gramm kakaópor * 2 tojás *csipet só Étcsoki Mousse * 100 gramm étcsokoládé * 2 tojássárgája * 30 gramm cukor (kevesebb is lehet) * 1 dl tej * 2 dl habtejszín * 5 gramm zselatin, amire 25 gramm hideg vizet öntöttem; Tejcsoki Mousse * 100 gramm tejcsokoládé * 2 tojássárgája * 30 gramm cukor (kevesebb is lehet) * 1 dl tej * 2 dl habtejszín * 5 gramm zselatin, amire 25 gramm hideg vizet öntöttem; Fehercsoki Mousse * 100 gramm fehércsokoládé * 2 tojássárgája * 30 gramm cukor (kevesebb is lehet) * 1 dl tej * 2 dl habtejszín * 5 gramm zselatin, amire 25 gramm hideg vizet öntöttem; Kakaópor a tetejére.

Vax papír vagy irattartó fólia (bugyi) A fóliát a forma magasságára vágjuk

Elkészítése: Piskóta: Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a mikróban felolvasztott étcsokoládét és a vajat. Ezután hozzákeverjük a száraz hozzávalókat. A piskótát egy sütőpapírral bélelt 22 cm-es kapcsos formában sütjük. 160 fokon 20 percig . Ezután teljesen kihűtjük.

Moussok elkészítése: Mindhárom féle csokiból ugyanúgy készül.

Először felmelegítjük a tejet.

A cukrot összekeverjük a tojással.

A zselatint a vízbe áztatjuk.

A forró tejet hozzáöntjük a kikevert sárgájához és alaposan összekeverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és megfőzzük.

A csokoládét beletesszük a meleg tojásos krémhez és hagyjuk, hogy kicsit megolvadjuk és jól összekeverjük.

Ezután szoba hőmérsékletűre hűtjük. Kb 20 perc.

Ha lehűlt a krém elkezdjük felverni a tejszínt. Nem kell túlverni a tejszín hanem olvadt fagyi állagúnak kell lennie.

A tejszínhez hozzáadjuk a főzött csokis krémet.

A felduzzasztott zselatint a mikróban megolvasztjuk és a krémből keveset hozzáadunk és utána a csokis krémmel elkeverjük.

A tortaformába beletesszük a fóliát és utána a piskótát. Ezután ráöntjük az első csokiréteget és betesszük a hűtőbe és lehűtjük hogy megdermedjen. Ezután ugyanígy elkészítjük a tejcsokis és fehér csokis réteget. Tegyük a hűtőbe másnapig. Ha elkészült megszórjuk kakaóporral. Ezután óvatosan távolítsuk el a fóliát. Az eredeti receptben hajszárítót írnak az eltávolításához de nekem enélkül is szépen lehúzható volt. Vízbe mártott késsel szeleteljük.

Legközelebb úgy fogom készíteni, hogy mindhárom csoki adagot egyszerre kimérem. Nagyon hosszadalmas az elkészítése mert mindig ki kell várni a hűlési időt. Egyébként nagyon fincsi krémes.



https://www.youtube.com/watch?v=TUGxOsqQxMo