2016. szeptember 28., szerda

Lángos /piaci/





Hozzávalók: 4 nagy lángoshoz
300 g finomliszt
100 g rétesliszt
(vagy az összes helyett 400 g BL80 kenyérliszt)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
1 teáskanál savó (vagy tejföl, joghurt is jó, esetleg egy kávéskanál ecet)
20 g élesztő / 1 zacskó szárított/
2,5-3 dl langyos víz



Elkészítés:


Az összes hozzávalót egy tálba öntöttem. Most szárított élesztőt használtam és nem kellett az élesztőt felfuttatni A Habverő dagasztó karjával kb. 5 percig dagasztottam. Ezután letakartam és kb 1 órát kelesztettem. Ezután olajozott deszkára tettem és átgyúrtam. 4 darabra vágtam, kerek tészta kupacokat gyúrtam.
Pihentettem letakarva kb. 20-30 percet. Közben a serpenyőbe bőven olajat tettem, nagy lángon felforrósítottam. Ha forró, lejjebb vettem közepesre a lángot. Olajos kézzel forgattam, a szélénél fogom, függőlegesen tartom és szép tányérnagyságúra kihúzom. Mindig csak azt az egyet, amit épp sütni fogok. A forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre sütöttem, és papírtörlőre szedetem ki.