2018. január 29., hétfő

Gyökérkenyér



Hozzávalók::  25 dkg teljes kiőrlésű liszt
                       25 dkg finom liszt
                       16 gr só
                       3,5 g szárított élesztő
                       4 dl víz
Elkészítése: Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, egy éjszakát pihenni hagyjuk.
Bőven lisztezett deszkára borítjuk a lágy tésztát, olyan állagú, mint egy sűrű nokedlitészta, a tetejét is megszórjuk liszttel bőven, kicsit ellapogatjuk, téglalap alakú legyen. A lényeg, hogy ne spóroljuk alá-felé a lisztet, így is kicsit ragacsos marad, Lehet ketté venni és átgyúrni  még egyszer és állni hagyni. Lehet egyben is megsütni. Ilyenkor egy sütőformába beleteszünk sütőpapírt és egybe beletesszük a tésztát. Készíthetjük úgy is, hogy a kétfelé vett tésztát két végénél megtekerjük és a sütőpapíron megsütjük egyszerre mindkettőt.      240 fokos sütőbe tesszük majd 200 -ra mérsékeljük. 30-40  percig sütjük. De tpróbával ellenőrízzük.