2014. május 23., péntek

Mák lepény

Hozzávalók
   10 dkg margarin
   2 egész tojás
   25 dkg cukor

   20 dkg darált mák
   25 dkg liszt
   2,5 dl tej
   1 sütőpor
   1 vaníliás cukor
   citrom héj

Elkészítése:
   A margarint a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mákot, lisztet sütőport ,
   a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját és a tejet.
   20x35 cm-es tepsibe tesszük amit kizsírozunk és lisztezünk. Újabban elég a sütőpapír is.
   Közepes hőfokon megsütjük.

  

Kókusztekercs




Hozzávalók:
   35 dkg darált keksz
   25 dkg porcukor
   2 dl tejföl
   2dkg kakaó
  
Töltelék:
   10 dkg vaj
   20 dkg porcukor
   10 dkg kókuszreszelék

Túrós és meggyes rétes (Dombócitól)




A tészta elkészítése:
     3 marék liszthez fokozatosan hozzá kell önteni a forró vizet és sót. Kb. negyed óráig gyúrni kell.
     Ezután deszkára kell tenni, letakarni egy lábossal és 1 órát pihentetni. ( a tésztát 2 cipóra kell
     osztani). Pihentetés után az asztalt le kell takarni egy terítővel és azt jól meg kell lisztezni. Utána
     nyújtani.

Túrós töltelék:
    meleg zsírt csepegtetni a kinyújtott tésztára kenőtoll segítségével. Fél kg túróból 2 csík rétes lesz
    Mondjuk 8 lapos rétest 2x4lappal  sütjük..
   2 tojást kell hozzá venni. A fehérjét fel kell verni. 1és 1/2 dl tejfölbe kell a 2 tojás 
   sárgáját  keverni .  A tejfölös tojást és a habot összekeverni.    
   Bele 1 vaníliás cukrot.  A tejfölt rálocsoljuk a tésztára majd rászórunk 1-1  kanál cukrot és
   megszórjuk   csipet búzadarával és mazsolával. Feltekerjük, tepsibe tesszük amit kiolajoztunk és
   megkenjük olajjal. Sütjük.
   Ha réteslapból készítjük akkor a minden lapot megkenünk olajjal.
 
Meggyes töltelék:
 
  A tésztát megolajozzuk, meghintjük zsemlemorzsával, meglocsoljuk a meggy levével és
  rászórjuk a meggyet. Kristálycukorral meghintjük. Rálocsoljuk a tejfölös habot mint a túrósnál.
 
   Forró sütőben sütjük amíg szép piros nem lesz