2013. szeptember 16., hétfő

Focilabda torta


Húú ez elég rondára sikeredett. De ahogy a mondás szól: ronda de finom. Ez csak gyakorló tortának készült szerencsére. Nem mertem volna élesbe belevágni az 5 és 6 szögek miatt. A 6 szöget azt meg tudtam szerkeszteni de az 5 nem lett az igazi. Kellene fém forma de azt nem lehet kapni.. A receptet 2 helyről szedtem össze. Az egyik a tészta http://www.nosalty.hu/recept/feketeerdo-torta-foci-formaban
innen van. A krémet Borbás Marcsinál Enci csokitortájából vettem, csak kevesebb mennyíséggel. A fondant  nálam itt az Orchidea tortánál szerepel. A piros az eredeti marcipán egy 10dkg-os 2/3-a kb.
 
 
A tészta hozzávalói:
  • 3 tojás szétválasztva
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12, 5 dkg liszt
  • 2 ek kakaó
  • fél dl tej
  • fél dl olaj
  • fél sütőpor
  1. Egy3 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan.
  2. Ezután a 18 cm átmérőjű 1db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböt.
Krém hozzávalói:
          2 egész tojás
          10 dkg cukor
          15 dkg vaj
          2 vaníliás cukor
          3 dl tej
          vaníliás pudingpor
      

          2 egész tojást gőz felett felverünk 10 dkg porcukorral.
         15 dkg vajat 2 csomag vaníliás cukorral kihabosítunk.
        3 dl tejben megfőzünk egy csomag vaníliás pudingport

       A habos vajhoz keverjük a gőz fölött felvert cukros-tojásos       krémet, majd a kihűtött vaníliás pudingot. Alaposan összekeverjük, és megtöltjük vele a tortalapokat.

A kikevert tésztát egy zománcozott 18cm-es tésztaszűrőbe sütöttem meg. Előtte kibéleltem sütőpapírral. Valamivel több mint 1 órát sütöttem. Miután kihűlt 4 lapba vágtam és megtöltöttem a pudingos krémmel. Másnap a külsejét is bekentem ugyanezzel a krémmel. A fondant jól átgyúrtam és elfeleztem . Ennek is a felét kinyújtottam és evvel másnap beborítottam a félgömböt. Kivágtam az általam készített 5 és 6 szögeket amik nem sikerültek jól és nem fedik egymást. Azért az íze finom volt. Mindenki elismerte.