Hozzávalók:
- 15 dkg rizs
- só, bors
- 1 közepes fej kelkáposzta (1,2-1,4 kg)
- 3+4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 40 g+6-8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
- 2 ek.+1 kk. olaj
- 1 kk. édes-nemes pirospaprika
- 40 dkg darált hús
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítése:
1. A rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kelkáposzta leveleit lebontjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd szikkadni hagyjuk.
2. A hagymát meghámozzuk, a szalonnával együtt felaprózzuk, és 2 ek. olajban kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst és 4 gerezd áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd élénk tűzön, gyakran megkeverve puhára sütjük (15 perc).
3. 1 kk. olajjal kikenünk egy mélyebb sütőedényt, aljára terítjük a kellevelek felét, rásimítjuk a rizst, a húsragut és a tejföl felét. Betakarjuk a maradék kellevelekkel, tetején elkenjük a maradék tejfölt, és betakarjuk a bacon-/szalonnaszeletekkel. Tetejére sajtot reszelhetünk.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (30-35 perc), a sütőből kivéve 5-8 percig pihentetjük .