2015. január 23., péntek

Sajtos sonkatekercs



Hozzávalók:  sonkaszeletek
                      reszelt sajt
                      paprika
                      hagyma
                      vaj

Elkészítése:  A sonkára ráteszünk egy szelet sajtot vagy reszeltet. Feltekerjük és 2 végére paprika karikát húzunk. Megszórjuk apróra vágott hagymával és vajdarabkával. Grillben megsütjük.

Túrós süti (lehet cseresznyével vagy meggyel is) beszórós




Hozzávalók:

         25 dkg liszt

         22 dkg porcukor                               ezeket jól összekeverjük

                   ½ csomag sütőpor

         ½ citrom reszelt héja

 

További hozzávalók:

         10 dkg vaj

         ½ kg túró vagy cseresznye

         fahéj /almához vagy cseresznyéhez/

         10 dkg mazsola

         1 csomag vaníliás cukor

         2 dl tej

         2 egész tojás

 

Elkészítése:

5 dkg vajjal ki kell kenni egy 20x30-as tepsit. Beleöntjük a lisztes keverék felét. Rámorzsoljuk a ½ kg túrót /vagy alma, cseresznye+ fahéj/, 10 dkg mazsolát + citromhéj + egy csomag vaníliás cukrot. A tetejére öntjük a lisztes keverék másik felét. Végül 2 dl tejbe elkeverünk 2 egész tojást .Ezt ráöntjük a tésztára, majd rámorzsolunk 5 dkg vajat. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 35 percig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.

 

Rakott krumpli


Hozzávalók: 2 kg krumpli
                     kolbász
                     6-7 tojás
                     tejföl ízlés szerint a tetejére
                     só

Elkészítése:
.     A krumplit héjában megfőzzük. A vizet megsózzuk, hogy miért    azt nem tudom, de valami olyan miatt lehet , hogy ne főjön szét.

2.     A tojásokat is jó keményre kell főzni legalább 10 percig. Ha megtapogatod jó kemény akkor rögtön hideg vízzel felengeded és hagyod benne kihülni mert akkor könnyebben lejön a héja.

3.     A z olajat odateszed a tűzre melegedni és amikor már jó meleg, akkor beledobod a karikára szeletelt kolbászt. Legjobb hozzá a Dombóci de ha nincs ilyen, akkor jó a Stifolder is. Nem kell sokáig melegíteni csak éppen annyit, hogy a kolbász leve megízesítse az olajat. Ha mindezekkel elkészültél kezdődhet a varázslat.

4.     A főtt krumplit meg kell hámozni, majd a tojásokat is meg kell pucolni, mert a héja nem illik bele az ételbe. Ha mindezekkel elkészültél, akkor jöhet a rétegezés. Egy sor karikára /nem szögletesre/ vágott krumplit követhet a tojás és a kolbász, de közben meg kell locsolni az olajjal. A rétegezés addig tart, amíg a hozzávalók el nem fogynak. És ekkor következik a befejező mozdulat. Rá kell locskolni a tejfölt. Ízlés szerinti mennységet, de Te ezt úgyis tudod, mert Te zseniális vagy.

5.     Most tedd be a közepesen meleg sütőbe és süsd addig, amíg a teteje szép piros nem lesz.

 

Most már fogyasztható is, de vigyázz, ha kiveszed a sütőből, mert igen forró és nehéz is a teli tál. Jó alkotást!

                  

Gulyásleves




Hozzávalók: 70 dkg marha lábszár
                     2-3 fej nagyobb hagyma
                     só, bors fokhagyma, őrölt kömény, pirospaprika
                      piros arany, csípős paprikakrém
                     1 db paprika
                     1 db paradicsom
                     3 db sárgarépa
                     1 db fehérrépa
                     zeller
                     50 dkg burgonya
                     1 tojás
                     10 dkg liszt

Elkészítése: A húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon megpároljuk majd rádobjuk a húst és fehéredésig kevergetjük. Megszórjuk pirospaprikával és felengedjük kevés vízzel. Beletesszük a paprikát és paradicsomot, sót, borsot köményt, fokhagymát, piros aranyat és elkészítjük a pörköltet. Mikor már majdnem puha én áttettem a lassúba. Hozzáadtam a zöldségeket, később pedig a krumplit és felengedtem vízzel. 6 órán keresztül főztem. A végén kevés csípős pistát tettem még bele módjával, hogy a gyerekek is megegyék. Elkészítettem a tésztát. 1 tojást, lisztet és kevés vizet és sót összekevertem és kiskanállal nokedliket szaggattam bele.

                   
                

Csirkemájas rizottó

 





Hozzávalók: 1 fej hagyma
                     kevés zeller
                     1 sárgarépa
                     1 ek. paradicsompüré
                     70 dkg csirkemáj
                     1 dl vörösbor ha nincs akkor víz
                     1 húsleves kocka
                     só, bors, petrezselyem, bazsalikom
                     reszelt sajt
                     2 bögre rizs szokásos módon megfőzve

Elkészítése: A hagymát megpirítjuk a vaj és olaj keverékén, rádobjuk a reszelt sárgarépát, petrezselymet, zellert majd belekeverjük a kockára vágott májat. Meglocsoljuk a vörösborral és ha elforrt hozzáadjuk a leveskockát és pici vizet teszünk hozzá és a paradicsompürét. Ízesítjük sóval borssal és bazsalikommal. Elkészítjük a rizst és ha kész akkor összekeverjük és megszórjuk reszelt sajttal.