2015. január 23., péntek
Sajtos sonkatekercs
Hozzávalók: sonkaszeletek
reszelt sajt
paprika
hagyma
vaj
Elkészítése: A sonkára ráteszünk egy szelet sajtot vagy reszeltet. Feltekerjük és 2 végére paprika karikát húzunk. Megszórjuk apróra vágott hagymával és vajdarabkával. Grillben megsütjük.
Túrós süti (lehet cseresznyével vagy meggyel is) beszórós
Hozzávalók:
25 dkg liszt
22 dkg
porcukor
ezeket jól összekeverjük
½ csomag sütőpor
½ citrom reszelt héja
További hozzávalók:
10 dkg vaj
½ kg túró vagy cseresznye
fahéj /almához vagy cseresznyéhez/
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
2 egész tojás
Elkészítése:
5 dkg vajjal ki kell kenni egy 20x30-as
tepsit. Beleöntjük a lisztes keverék felét. Rámorzsoljuk a ½ kg túrót /vagy alma , cseresznye+ fahéj/,
10 dkg mazsolát + citromhéj + egy csomag vaníliás cukrot. A tetejére öntjük a
lisztes keverék másik felét. Végül 2 dl tejbe elkeverünk 2 egész tojást .Ezt
ráöntjük a tésztára, majd rámorzsolunk 5 dkg vajat. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 35
percig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.
Rakott krumpli
Hozzávalók: 2 kg krumpli
kolbász
6-7 tojás
tejföl ízlés szerint a tetejére
só
Elkészítése:
.
A krumplit héjában megfőzzük.
A vizet megsózzuk, hogy miért azt nem tudom, de valami olyan
miatt lehet , hogy ne főjön szét.
2.
A tojásokat is jó keményre kell főzni legalább 10 percig. Ha megtapogatod jó kemény akkor rögtön
hideg vízzel felengeded és hagyod benne kihülni mert akkor könnyebben lejön a
héja.
3.
A z olajat odateszed a tűzre
melegedni és amikor már jó meleg, akkor beledobod a karikára szeletelt
kolbászt. Legjobb hozzá a Dombóci de ha nincs ilyen, akkor jó a Stifolder is.
Nem kell sokáig melegíteni csak éppen annyit, hogy a kolbász leve megízesítse
az olajat. Ha mindezekkel elkészültél kezdődhet a varázslat.
4.
A főtt krumplit meg kell
hámozni, majd a tojásokat is meg kell pucolni, mert a héja nem illik bele az
ételbe. Ha mindezekkel elkészültél, akkor jöhet a rétegezés. Egy sor karikára
/nem szögletesre/ vágott krumplit követhet a tojás és a kolbász, de közben meg
kell locsolni az olajjal. A rétegezés addig tart, amíg a hozzávalók el nem
fogynak. És ekkor következik a befejező mozdulat. Rá kell locskolni a
tejfölt. Ízlés szerinti mennységet, de Te ezt úgyis tudod, mert Te zseniális
vagy.
5.
Most tedd be a közepesen meleg sütőbe és süsd addig, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Most már fogyasztható is, de vigyázz, ha kiveszed a
sütőből, mert igen forró és nehéz
is a teli tál. Jó alkotást!
Gulyásleves
Hozzávalók: 70 dkg marha lábszár
2-3 fej nagyobb hagyma
só, bors fokhagyma, őrölt kömény, pirospaprika
piros arany, csípős paprikakrém
1 db paprika
1 db paradicsom
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
zeller
50 dkg burgonya
1 tojás
10 dkg liszt
Elkészítése: A húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon megpároljuk majd rádobjuk a húst és fehéredésig kevergetjük. Megszórjuk pirospaprikával és felengedjük kevés vízzel. Beletesszük a paprikát és paradicsomot, sót, borsot köményt, fokhagymát, piros aranyat és elkészítjük a pörköltet. Mikor már majdnem puha én áttettem a lassúba. Hozzáadtam a zöldségeket, később pedig a krumplit és felengedtem vízzel. 6 órán keresztül főztem. A végén kevés csípős pistát tettem még bele módjával, hogy a gyerekek is megegyék. Elkészítettem a tésztát. 1 tojást, lisztet és kevés vizet és sót összekevertem és kiskanállal nokedliket szaggattam bele.
Csirkemájas rizottó
Hozzávalók: 1 fej hagyma
kevés zeller
1 sárgarépa
1 ek. paradicsompüré
70 dkg csirkemáj
1 dl vörösbor ha nincs akkor víz
1 húsleves kocka
só, bors, petrezselyem, bazsalikom
reszelt sajt
2 bögre rizs szokásos módon megfőzve
Elkészítése: A hagymát megpirítjuk a vaj és olaj keverékén, rádobjuk a reszelt sárgarépát, petrezselymet, zellert majd belekeverjük a kockára vágott májat. Meglocsoljuk a vörösborral és ha elforrt hozzáadjuk a leveskockát és pici vizet teszünk hozzá és a paradicsompürét. Ízesítjük sóval borssal és bazsalikommal. Elkészítjük a rizst és ha kész akkor összekeverjük és megszórjuk reszelt sajttal.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)