Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt (fele rétes, fele finomliszt volt)
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 dkg élesztő
- 2 dl natúr joghurt
- 1,5 dl langyos víz
- 1 csapott evőkanál só
- A sütéshez:
- 5 dl étolaj
- A tálaláshoz:
- 2-3 dl tejföl
- sajt ízlés szerint
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, az élesztőt is belemorzsoljuk, hozzáadjuk a joghurtot és a langyos vizet és a sót, és egy fakanál segítségével jó hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
Olajjal lekent munkalapra borítjuk, olajos kézzel ökölnyi kb.12 dkg-os darabokat tépünk, jól kihúzkodjuk.
Lángos formára széthúzogatjuk és felhevített olajban kisütjük. Először fedő alatt, fordítás után fedő nélkül. A lángosokat papírtörlőre szedjük. Tálaljuk tejföllel, reszelt sajttal. Akik szeretik, fokhagymával is megkenhetik.