2016. október 25., kedd

Almás pite



Hozzávalók: 30 dkg liszt
                      15 dkg margarin vagy zsír
                      1 tojás+ 1 sárgája
                      1/2 tk szódabikarbóna
                      1 dl tejföl vagy kevesebb mint 1 dl tej
                      16 dkg cukor
                      csipet só
                      5 dkg morzsa
                     
                      Töltelék:
                      1,5 kg alma
                      15 dkg cukor
                      fahéj


Elkészítése: A lisztet a margarint a tojást a szódabikarbónát  6 dkg porcukrot a tejfölt sót összegyúrjuk s hideg helyre tesszük. A tészta felét  kinyújtjuk és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. villával kicsit megszúrkáljuk  kicsit átsütjük hogy a tészta kissé szikkadt legyen. Kivéve a sütőből kevés morzsával meghintjük és rátesszük az almás tölteléket. a tszta másik felét szintén kinyújtjuk vékonyra és befedjük vele az almát. tojássárgával megkenjük villával megszurkáljuk és mérsékelt tűznél pirosra sütjük.
                     

Fokhagyma krémleves


Hozzávalók: 1 fej fokhagyma
                      1 vöröshagyma
                      3 db krumpli
                      2 db leveskocka
                      2 dl tejföl vagy tejszín
                      1 ek. liszt
                      só olaj. sajt snidling

Elkészítse:A fokhagymát és a hagymát kevés olajon  megpároljuk. Hozzáadjuk a lisztet és tovább pirítjuk, majd felengedjük a leveskockából készült húsalaplével. A felaprított krumplit is hozzáadjuk és készre főzzük majd botmixerrel pürésítjük.  Végül  hozzáadjuk a meleg levessel elkevert tejfölt. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és snidlinggel.