2020. augusztus 7., péntek

Pavlova torta



Hozzávalók:
 3 tojásfehérje
1 csipet só
1 csésze (250 ml) cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál citromlé
 5 dl tejszín
1/2 csésze (125 ml) cukor
 gyümölcs
 Elkészítése:
1. Melegítsd a sütőt 150 fokra. Fektess sütőpapírt a sütőlemezre. Rajzolj egy 22 cm-es kört a papírra. Legkönnyebben ezt úgy tudod csinálni, ha egy nagy tányért körberajzolsz ceruzával.

2. Egy nagy tálban verd fel a picit megsózott tojásfehérjét. Adj ehhez 3/4 csésze cukrot lassan, miközben vered a habot. Majd add apránként a maradék 1/4 csésze cukrot a kukoricakeményítővel a habhoz, végül a citromlevet is.

3. A kirajzolt karikára oszd el a fehérjét úgy, hogy a széle vastagabb legyen.

4. Süsd meg nagyon lassan, kb. egy órán át. Zárd le a sütőt, és hagyd benne a fehérjetortát még fél óráiig. Mikor hideg a torta, kívül ropogósan kemény, belül puha.

5. Egy tálban verd fel a tejszínt fél csésze cukorral.


6. Szeleteld fel a gyümölcsöt, majd halmozd a tortára a tejszínt és a gyümölcsöket.

Csokitorta



Hozzávalók: 4 tojás
                     16,3 dkg cukor
                     16,3 dkg liszt
                     0,6 dl olaj
                     0,6 dl tej
                     2/3-ad sütőpor
                     1,5 dkg kakaó
Elkészítése: A 6 tojásos olajos piskótát számoltam át 4 tojásosra. 18 cm-es formában sütöttem. Szép magas lett. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, liszttel elkevert sütőport, majd  a tojások felvert habját. 


Krém:           1/2 l tej
                      4 ek. liszt
                      25 dkg vaj
                      20 dkg porcukor
                      1 csomag vaníliás cukor
                      2-3 evőkanál kakaó

A tejet felteszem a tűzre 4 evőkanál liszttel és pufogósra főzőm, majd kihűtöm. Ezalatt a porcukrot kikeverem a margarinnal és a vaníliás cukorral és hozzáadom a kakaót. Most a lisztes keverékbe 5 dkg étcsokoládét tettem de nem érződött rajta. 3 lapba vágtam és megtöltöttem.



Kakaós, fahéjas csiga

 


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
csipet só
1 ek. tejpor (elhagyható)
3 ek. cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
kb. 2,5 dl tej
2 dkg élesztő
8 dkg olv. vaj
Az olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a kalácstésztát. Ezután vagy a kikapcsolt gépben vagy kelesztőtálban kelesztem duplájára. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom.
Töltelékhez:
5 dkg vaj
10 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor

vagy fahéj ízlés szerint
Felolvasztom a vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott tésztán. Egy szűrőn keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre porcukros réteget teszek, azt sem sajnálom Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport.
Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a beiglit. Két ujjnyi vastag szeletekre vágom. Kétféle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket (mint most én), így a csigák oldalra terülnek. Mindkét esetben hagyom a tepsin még 30 percig kelni.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütöm a csigákat. Egy csésze tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel. Ettől lesznek puhák, szaftosak.

Én a felét kakaósnak felét fahéjasnak készítettem.