2019. november 22., péntek
Eperkrémes piskóta torta
Hozzávalók: 7 db tojás
29 dkg cukor
29 dkg liszt (20 dkg rétes és 9 dkg finom)
1,2 dl olaj
1, 2 dl tej
14 gr sütőpor (1 csomag és még egy kevés)
Ezt az adagot 2x sütöttem 26 x 37 cm-es tepsiben
Krém: 1 kg mascarpone
4 dl Meggle habtejszín (cukrozott)
80 dkg mélyhűtött eper
25 dkg friss eper
1 kis üveg eperdzsem
6-8 ek. porcukor
Elkészítése: Először megsütöttem a tepsiben 7 tojásból az olajos piskótát. A sárgákat kikevertem a cukorral majd hozzáadtam az olajat majd a tejet. A fehérjét a fele cukorral kikevertem . A sárgájához hozzáadtam a kétféle lisztet. Lehet, hogy a kétféle lisztet fordítva kellett volna az eredeti recept szerint, a finomliszt a több. Ezután a fehérje egyharmadával tovább vertem a sárga masszát majd óvatosan hozzákevertem a többi fehérjét. Sütőpapíros tepsibe tettem. Ezt a a mennyiséget még egyszer megsütöttem mert azt hittem lapos lesz. Végül óriástorta lett.
Ehhez a hatalmas tortához rengeteg krém kellett, hogy jó szaftos legyen.
Először a mascarponét kevertem ki a cukorral amit a végén még módosítottam az eper savassága miatt. Felvertem a tejszínhabot. Ezután a mélyhűtött epret felolvasztottam de nem teljesen és turmixoltam. Az epret apránként hozzáadtam a mascarponéhoz végül belekevertem a tejszínt.
A 2 tortát feleztem, így lett 4 lapom és ezt kentem meg a krémmel, de előtte az eperdzsemmel átitattam. A külsejét is bevontam a krémmel és 1 napig a hűtőbe tettem. Az ostyalapot amit a Tortaostya.hu-ról rendeltem csak az ünneplés előtt fogom feltenni.
1 órával a szülinap előtt tettem fel az ostyát aminek a tetejére kinyújtott fondantot tettem, hogy az ostyalap ne ázzon át a krémtől. Az ostya hátulját megkentem a jégzselével amit az ostyához rendeltem. Ezután rátettem a torta tetejére és azt is megkentem zselével. Végül, hogy ne kunkorodjon fel körbe raktam csokipasztillával. Ezután a maradék krémből rózsákat nyomtam körbe az ostyára. Szerintem a kép témája miatt ez nem illett annyira rá de tartottam tőle, hogy felkunkorodik ha nem így teszek.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)