Hozzávalók:
6 adag gombóchoz
§ 80 g vaj
§ 1 db tojás
§ 3 db tojássárgája
§ 3 ek porcukor
§ 1 csipet só
§ 1 késhegynyi sütőpor
§ 500 g zsíros tehéntúró
§ 8 dkg panko
A morzsához
§ margarin
zsemlemorzsa
§
Elkészítése:
1. A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a
tojásokat, és alaposan eldolgozzuk.
2. A túrót finom szitán áttörjük, és hozzáadjuk a
tojásokhoz, majd jól elkeverjük.
3. Ezután kevés sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk
a sütőport is, aztán jöhet egy újabb keverés.
4. A pankot mozsárban vagy zacskóban egy sodrófával
apróra törjük, és több részletben hozzáadjuk a túróhoz. 6 deka volt az eredeti receptben de az a lényeg, hogy puha, de már formázható állagú legyen a massza. Nekem így túl lágy volt ezért 3 teáskanál búzadarát tettem még bele és állni hagytam a hűtőben.
5. Vizes kézzel gombócokat formázunk majd 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkeményedjenek. Én most fagyiskanállal formáztam.
6. A hűtőben pihentetett gombócokat egyszer átgyúrjuk,
hogy szép gömb alakú legyen, mert mérsékelten lobogó, sós vízbe tesszük. Miután
feljött a gombóc a víz tetejére, utána még egy-két percig főzzük, majd
kivesszük, és beledobjuk a pirított morzsába, és megforgatjuk benne, hogy
teljesen bevonja.
A morzsához
1. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a zsemlemorzsát
2. Közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, és
vigyázzunk, mert nagyon hamar elkezd barnulni, így hamar oda is kaphat, úgyhogy
legyünk résen!