2023. május 12., péntek

Betyárgombóc Szazsutól

 


Húsgombóchoz: fél kg darált lapocka közepes méretű hagyma fele 2 gerezd fokhagyma 1 db tojás 1 evőkanál zsemlemorzsa 1 lapos teáskanál só 1 lapos mokkáskanál bors 1 teáskanál pirospaprika fél csokor petrezselyem zöldje Az alaphoz: 17 dkg füstölt szalonna 1 közepes fej hagyma 40 dkg gomba 1 db paprika 1 db paradicsom 1 lapos mokkáskanál bors 1 lapos teáskanál só 1 evőkanál pirospaprika fél csokor petrezselyem zöldje Habaráshoz: 2 dl tejföl 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A darált húst összedolgozzuk a fűszerekkel és diónyi gombócokat készítünk belőle. Én a kis gombócoló kanalammal készítettem mert így egyformák lesznek.

A szalonnát és a hagymát felaprítjuk és megpároljuk. Közben felaprítjuk a gombát. Ha megpárolódott a hagyma rátesszük a gombát és készre pároljuk. Felaprítunk 1-1db paprikát és paradicsomot. Én lehámoztam a paradicsomot. Ha kész a gomba rátesszük a paradicsomot és paprikát és jól átpirítjuk. Rátesszük a pirospaprikát és borsot és kevés csípőset is tehetünk hozzá. felengedjük vízzel és felforraljuk. Ezután beletesszük a gombócokat és forrástól számítva kb. 20 percig főzzük. 2 dl tejfölt 2 evőkanál liszttel és pici vízzel kikeverjük és hőkiegyenlítéssel az ételbe keverjük. Összeforraljuk és 2-3 percig forraljuk. A végén petrezselymet teszünk még bele. Tésztával tálalható de én most krumplipürét készítettem hozzá.