2018. szeptember 10., hétfő

Olajos-tejes piskóta

Olajos -tejes piskóta hat tojásból:  
6 tojás sárgája
25 deka porcukor
20 deka finomliszt
5 deka rétesliszt
1 deci olaj
1 deci tej
1 sütőpor,
Ennél a receptnél tettem bele 2 ek. kakaót.  

A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, liszttel elkevert sütőport, majd  a tojás felvert habját. 


Ezt használom a feketeerdő tortánál.

Szilvásgombóc



Hozzávalók: A gombóc tésztájához:
                      1,6 kg főtt krumpli
                      50-60 dkg liszt
                      2 db tojás
                      pici só

                     A töltelékhez:
                     szilva
                     kristálycukor
                     fahéj

                     A bevonathoz:
                     25 dkg zsemlemorzsa
                     margarin vagy olaj

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk. Amikor langyosra hűlt össze nyomjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután  beleteszünk két tojást pici sót és a lisztet apránként adagolva. Kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra majd 10 x 10 cm- es kockákra vágjuk. A szilvákat kimagozzuk és a közepébe fahéjas cukrot teszünk, ezt a tésztát közepére tesszük és gombócokat formálunk belőle. Gombócokat lobogó sós vízbe tesszük és mikor feljönnek a víz tetejére még 3-4 percig főzzük. Amíg a gombócok főnek megpirítjuk  a zsemlemorzsát. Kiszedjük a forró vízből a gombócokat és a zsemlemorzsába hempergetjük. Fahéjas cukorral tálaljuk.

A tésztából maradt még, ebből nudlit készítettem.  Hengereket formáztam kb. 4 cm-t, majd lobogó forró vízben kifőztem. Hagymát pirítottam, erre rátettem a nudlit és petrezselymet.