2022. június 23., csütörtök

Rozmaringos zsömle ( Gábor a házi pék)

 



Hozzávalók: 500 gr liszt

                      12 gr friss élesztő (4 gr szárított)

                      12 gr só

                      10 gr méz

                      4-5 gr rozmaring ( én oregánót tettem bele)

                      100 gr tejföl

                      200-220 ml víz

                      

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben elkeverjük egy csipet sóval. A hozzávalókat a tálba tesszük és dagasztani kezdjük géppel kb 10 percig. ' órát kelesztjük majd 10 db kb 85 gr-os zsömléket formázunk és ismét kelni hagyjuk a tepsin. kb 50 percig. Ezután lekenjük tojással vagy tejföllel és a sütőben először 230 fokon sütjük 4 percig majd 210 fokon 14 percig. végöl kb 20- 23 percet vannak a sütőben.

Pizzás csiga

 




TangZhong összetétele: BL55 Finomliszt: 40g Tej: 240ml Tészta összetétele: TangZhong: Teljes mennyiség BL55 Finomliszt: 600g Friss élesztő: 30g, vagy szárított: 9g Só: 13g Cukor: 10g Sertészsír: 30g Vaj/Margarin: 40g Tojás: 1 egész + 1 sárgája Tej: 120-130 ml Töltelék: - Pizzakrém: Sűrített paradicsom: 230g Bazsalikom: 1 tk. Oregánó: 1 tk. Kakukkfű: 0,5 tk. Áttört fokhagyma: 1 gerezd Só: Ízlés szerint Bors: Ízlés szerint - A tésztára kent tölteléket meg lehet szórni ízlés szerint karikázott pepperónival és összevágott bacon szalonnával ízlés szerint, de persze lehet bármi ízlésnek megfelelő egyéb összetevőt felhasználni (szalámi, kukorica..stb), majd feltétlen érdemes az egészet megszórni 120g reszelt sajttal. Szükséges még 1 db tojás a kenéshez, illetve még 200g reszelt sajt a csigák tetejére. Az elkészítés menete: 1. TangZhong keverék készítése, a hozzájáró liszt és tej összemelegítése a videón bemutatott formában. 2. TangZhong keverék szobahőmérsékletűre hűtése. További infók (tárolás, eltarthatóság) a videóban. 3. Tészta dagasztása a zsiradékok utólagos hozzáadásával. 4. Tészta érés: 50 perc 5. Tészta nyújtása, a pizzakrém elosztása a záródásnak egy 2cm széles sávot kihagyva, az egyéb töltelék anyagok elosztása, majd a tészta feltekerése, kevés vízzel való elzárása, a csigák felvágása, sütőlemezre helyezésük. 6. Kelesztés: 40-60 perc 7. Sütés: 190C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni alsó-felső sütési módban. A sütési idő 20-25 perc.

https://www.youtube.com/watch?v=YbVp3TVWxOk&ab_channel=G%C3%A1borAH%C3%A1ziP%C3%A9k
Gábor a házi pék receptje

Én most kész üveges szószt használtam de 190 gr-os kevés volt bele. A tésztát is vékonyabbra fogom nyújtani.