2019. július 18., csütörtök

Paradicsomos húsgombóc





Paradicsomos káposzta lassúban




Hozzávalók: 1 fej káposzta
                      1-2 hagyma
                      1 l paradicsomlé
                       só, cukor
                       liszt, olaj
                       pirospaprika

Elkészítése: A káposztát  félbe vágjuk, kivágjuk a torzsáját és felszeleteljük. Mikor legyalultam akkor nem főtt meg puhára. Ezért inkább késsel szeletelem. Betettem a lassúfőzőbe. A hagymát felkockáztam és elkevertem. Sóztam, cukroztam és ráöntöttem a paradicsomlét és vizet, hogy ellepje. 8 órát főztem mert akkor lett olyan puha az állaga amit szeretek. Rántást készítettem és tettem bele pirospaprikát a színe miatt. Régebben ilyet nem tettem bele ezt nemrég tanultam. Főztem még  egy fél órát.

Lecsó



Hozzávalók: 1 kg paprika
                      1/2 kg paradicsom
                       hagyma
                       pirospaprika
                       só, bors
                       kevés szalonna de ez el is hagyható
                       kolbász vagy virsli vagy tojás vagy rizs
                       olaj

Elkészítése:  A hagymát az olajon megpároljuk, a szalonnát kiolvasztjuk megszórjuk pirospaprikával majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát. Kicsit kevergetjük és hozzáadjuk a felaprított  paradicsomot. Ízlés szerint teszünk bele felkarikázott kolbászt és hagyjuk saját levében párolódni.
Mikor elkészült tálalhatjuk magában vagy rizzsel vagy akár tojással is.

Sárgabarack befőzés




1. Sárgabaracklekvár befőzése hagyományosan.  25 kiló barackot rendeltem körülbelül 22 kilót megfőztem ehhez 25-30 deka cukrot tettem kilónként. Forró vízben leforráztam leszűrtem majd lehúztam a héját ezután megturmixoltam amire azért volt szükség  mert voltak benne éretlenebb darabok is. Korábban ezt nem szoktam. Kevergettem majd üvegekbe töltöttem fejre állítottam és betettem  a száraz dunsztba.
2. Kaptam 6 kg barackot. Ezek aprók voltak itt semmi esélye  nem volt annak hogy le húzzam a héját.Megmostam, kimagoztam. 5 kg volt tisztán. A felét lábosba tettem és hagyományosan főzni kezdtem és turmixoltam majd kicsit kevesebb mint 2 csomag sárgabarack dzsemfixet tettem hozzá. Üvegekbe tettem  majd fejre állítva ment a dunsztba pihenni.
3. A másik 2,5 kg ment a lassúfőzőbe. 10 órára állítóttam de 3 óra alatt teljesem szétfőtt. Ezt is turmixoltam és kicsit még így is főztem. Ezután a cukrot elkevertem a 3 az 1-ben dzsemfix-el és még fél háromnegyed órát hagytam a lassúban főni. Ezután üvegekbe tettem és fejre állítva ment a dunsztba.
Kilónként 25-30 dkg cukrot tettem de meg is kóstoltam és eszerint ízesítettem.