2017. március 16., csütörtök

Prézlis karfiol



Hozzávalók:  karfiol
                      zsemlemorzsa
                      olaj
                      tejföl
                      vaj vagy margarin

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedve megfőzzük.  Ezután leszűrjük és kivajazunk egy jénai tálat. Beletesszük a megfőtt karfiolt . Közben kevés margarinon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a karfiol tetejére halmozzuk. Meglocsoljuk a tejföllel és vajdarabkákat teszünk a tetejére. Forró sütőben megsütjük.

Juhtúrós puliszka



Hozzávalók:  50 dkg kukoricadara
                      1.4 dl víz
                       só
                      20 dkg juhtúró
                      25 dkg tehéntúró
                      tejföl
                      szalonna

Elkészítése:1,4 dl  liter vizet felteszek forrni, 3 kk sóval. Amikor forr, beleöntöm a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz, de nem kemény.
A szalonnát kiolvasztjuk. Ezután egy tálat kiolajozunk és rétegesen ráterítjük a  puliszkát majd a kétféle túrót és tejföllel is locsolgatjuk. A tetejére tejföl és a kisült szalonna kerül. Forró sütőben átsütjük.

Barackos túrótorta



Hozzávalók

1 tortára
  1. A piskótához
  2. 40 g búzaliszt (BL55)
  3. 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  4. 35 g kristálycukor
  5. 3 g sütőpor
  6. 10 ml étolaj
  7. Rétegezni
  8. 460 g barack - konzerv
  9. A krémhez
  10. 400 ml barack konzerv leve
  11. 80 g pudingpor (vaníliás)
  12. 200 ml 2,8%-os tej
  13. 250 g tehéntúró (félzsíros)
  14. 50 g kristálycukor
  15. 400 ml 2,8%-os tej

Elkészítés

70 perc
  1. Egy 26 cm-es tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt csíptetünk.
  2. A barackokat vékonyan felszeleteljük, és a sütőpapírra fektetjük, hogy lefedjék egymást.
  3. Egy keverőtálban a pudingport a kevesebbik mennyiségű tejjel csomómentesre keverjük.
  4. Egy lábosba tesszük a barack konzerv levét, a nagyobbik mennyiségű tejet, cukrot, és felforraljuk.
  5. Mikor felforrt beleöntjük a pudingporos keveréket, és folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  6. Hozzáadjuk a tehéntúrót, és jól elkeverjük benne.
  7. A pudingos-túrós krémet a barackokra öntjük, és egy spatulával elegyengetjük.
  8. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojások fehérjét, és sárgáját szétválasztjuk.
  9. A tojás fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük.
  10. Hozzákeverjük a tojások sárgáját.
  11. Hozzáöntjük az olajat, és a sütőporral korábban összekevert lisztet.
  12. Egy spatulával óvatosan összedolgozzuk a tésztát.
  13. A piskótatésztát a tortaformába, a pudingos rétegre öntjük.
  14. 180 C fokon 40 perc alatt, légkeverés nélkül megsütjük.
  15. Ha kihűlt, körbevágjuk, levesszük a tortaforma oldalát.
  16. Egy tányérral átfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  17. El is készült a barackos túrótorta.






    Sajnos  én nem vártam meg míg kihűl ezért szétfolyt. Jól le kell hűteni

Oroszkrém torta


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 ek liszt
  • 8 ek cukor

Krémhez:
  • 3 cs vaníliás pudingpor
  • 9 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 tk rum aroma (ízlés szerint)
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • 2 tk zselatin
  • 1 narancs leve
Díszítéshez:
Elkészítése:
Megsütünk 2 x 4 tojásos piskótalapot a szokásos módon és félretesszük hűlni. A mazsolát kb 1 dl vízzel felforraljuk, majd jól leöblítjük és lecsepegtetjük. A pudingból, a cukorból és a tejből krémet főzünk. Kevergetve hagyjuk teljesen kihűlni. A narancs héjat, narancs levét, az aromát és a mazsolát belekeverjük a pudingba. Az 5 dl habtejszínt kemény habbá verjük. A habtejszínt a vaníliás krémmel robotgép 1-es fokozatán jól eldolgozzuk, hogy teljesen homogén legyen. A zselatint kb 1 dl hideg vízben feloldjuk és felforraljuk. Miután hűlt egy kicsit, elkeverjük 4 ek. krémmel, majd a krém egészéhez adjuk. A krém felét a két lap közé töltjük, a másik felével pedig a piskóta tetejét vonjuk be. Jó, ha egy éjszakát pihen a hűtőben!
Másnap a habfixálóval keményre felvert habtejszínnel az egészet bevonjuk. Az ét tortabevonót vízgőz felett kevés olajjal megolvasztjuk, zacskóba töltjük, melynek az egyik sarkán pici lyukat vágunk és így csorgatjuk rá a süteményre. Kandírozott narancshéjjal dekoráljuk.
Ha tortát szeretnénk készíteni, ezzel a krém mennyiséggel abban az esetben is bátran dolgozhatunk. Ott 3 x 3 tojásos piskótalapokat süssünk és a krémet arányosan osszuk el.
A szelethez 34 x 22 cm-es szögletes formát használtam, a tortához pedig a 26 cm átmérőjű forma a megfelelő.

Saját megjegyzésem: Nem sütöm legközelebb külön a lapokat semmi értelme. Nem kell annyi tejszín a bevonáshoz mivel elnyomja a torta jellegét.




Frankfurti leves



Hozzávalók 4 fő részére:
  • 35-40 dkg frankfurti virsli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg kelkáposzta
  • 40 dkg krumpli
  • Só, bors
  • 1 csapott tk pirospaprika
  • 1 csapott tk szárított majoranna
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1,6 l víz
  • 15 dkg tejföl
  • 3 tk liszt
Elkészítése: A virslit karikára vágjuk és 2 evőkanál olajon gyorsan átpirítjuk egy lábasban, majd félretesszük. A lábasban újabb 3 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott kelkáposztát, a kis kockára vágott krumplit, majd az egészet jól átforgatjuk és kicsit le is pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majorannával, köménnyel és borssal, összekeverjük és felöntjük a vízzel. Sózzuk, majd kis lángon addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (kb. 10-12 perc). Ekkor egy kevés forró levet elkeverünk a liszttel kikevert tejfölben, majd az egészet a levesbe öntjük és további 2-3 percig forraljuk éppen csak gyöngyözve. Végül a forró levesbe szórjuk a virsliket, kicsit hűlni hagyjuk a levest és már tálalhatjuk is, ízlés szerint magában vagy még egy kis extra tejföllel a tetején!