2017. március 16., csütörtök
Prézlis karfiol
Hozzávalók: karfiol
zsemlemorzsa
olaj
tejföl
vaj vagy margarin
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedve megfőzzük. Ezután leszűrjük és kivajazunk egy jénai tálat. Beletesszük a megfőtt karfiolt . Közben kevés margarinon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a karfiol tetejére halmozzuk. Meglocsoljuk a tejföllel és vajdarabkákat teszünk a tetejére. Forró sütőben megsütjük.
Juhtúrós puliszka
Hozzávalók: 50 dkg kukoricadara
1.4 dl víz
só
20 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
tejföl
szalonna
Elkészítése:1,4 dl liter vizet felteszek forrni, 3 kk sóval. Amikor forr, beleöntöm a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz, de nem kemény.
A szalonnát kiolvasztjuk. Ezután egy tálat kiolajozunk és rétegesen ráterítjük a puliszkát majd a kétféle túrót és tejföllel is locsolgatjuk. A tetejére tejföl és a kisült szalonna kerül. Forró sütőben átsütjük.
Barackos túrótorta
Hozzávalók
1 tortára
- A piskótához
- 40 g búzaliszt (BL55)
- 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 35 g kristálycukor
- 3 g sütőpor
- 10 ml étolaj
- Rétegezni
- 460 g barack - konzerv
- A krémhez
- 400 ml barack konzerv leve
- 80 g pudingpor (vaníliás)
- 200 ml 2,8%-os tej
- 250 g tehéntúró (félzsíros)
- 50 g kristálycukor
- 400 ml 2,8%-os tej
Elkészítés
70 perc
Oroszkrém torta
Hozzávalók:
Tésztához:
Tésztához:
- 8 tojás
- 8 ek liszt
- 8 ek cukor
Krémhez:
- 3 cs vaníliás pudingpor
- 9 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1-2 tk rum aroma (ízlés szerint)
- 10 dkg mazsola
- 5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
- 2 tk zselatin
- 1 narancs leve
Díszítéshez:
- 3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
Elkészítése:
Megsütünk 2 x 4 tojásos piskótalapot a szokásos módon és félretesszük hűlni. A mazsolát kb 1 dl vízzel felforraljuk, majd jól leöblítjük és lecsepegtetjük. A pudingból, a cukorból és a tejből krémet főzünk. Kevergetve hagyjuk teljesen kihűlni. A narancs héjat, narancs levét, az aromát és a mazsolát belekeverjük a pudingba. Az 5 dl habtejszínt kemény habbá verjük. A habtejszínt a vaníliás krémmel robotgép 1-es fokozatán jól eldolgozzuk, hogy teljesen homogén legyen. A zselatint kb 1 dl hideg vízben feloldjuk és felforraljuk. Miután hűlt egy kicsit, elkeverjük 4 ek. krémmel, majd a krém egészéhez adjuk. A krém felét a két lap közé töltjük, a másik felével pedig a piskóta tetejét vonjuk be. Jó, ha egy éjszakát pihen a hűtőben!
Másnap a habfixálóval keményre felvert habtejszínnel az egészet bevonjuk. Az ét tortabevonót vízgőz felett kevés olajjal megolvasztjuk, zacskóba töltjük, melynek az egyik sarkán pici lyukat vágunk és így csorgatjuk rá a süteményre. Kandírozott narancshéjjal dekoráljuk.
Ha tortát szeretnénk készíteni, ezzel a krém mennyiséggel abban az esetben is bátran dolgozhatunk. Ott 3 x 3 tojásos piskótalapokat süssünk és a krémet arányosan osszuk el.
A szelethez 34 x 22 cm-es szögletes formát használtam, a tortához pedig a 26 cm átmérőjű forma a megfelelő.
Ha tortát szeretnénk készíteni, ezzel a krém mennyiséggel abban az esetben is bátran dolgozhatunk. Ott 3 x 3 tojásos piskótalapokat süssünk és a krémet arányosan osszuk el.
A szelethez 34 x 22 cm-es szögletes formát használtam, a tortához pedig a 26 cm átmérőjű forma a megfelelő.
Saját megjegyzésem: Nem sütöm legközelebb külön a lapokat semmi értelme. Nem kell annyi tejszín a bevonáshoz mivel elnyomja a torta jellegét.
Frankfurti leves
Hozzávalók 4 fő részére:
- 35-40 dkg frankfurti virsli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg kelkáposzta
- 40 dkg krumpli
- Só, bors
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 csapott tk szárított majoranna
- 1 mk őrölt kömény
- 1,6 l víz
- 15 dkg tejföl
- 3 tk liszt
Elkészítése: A virslit karikára vágjuk és 2 evőkanál olajon gyorsan átpirítjuk egy lábasban, majd félretesszük. A lábasban újabb 3 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott kelkáposztát, a kis kockára vágott krumplit, majd az egészet jól átforgatjuk és kicsit le is pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majorannával, köménnyel és borssal, összekeverjük és felöntjük a vízzel. Sózzuk, majd kis lángon addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (kb. 10-12 perc). Ekkor egy kevés forró levet elkeverünk a liszttel kikevert tejfölben, majd az egészet a levesbe öntjük és további 2-3 percig forraljuk éppen csak gyöngyözve. Végül a forró levesbe szórjuk a virsliket, kicsit hűlni hagyjuk a levest és már tálalhatjuk is, ízlés szerint magában vagy még egy kis extra tejföllel a tetején!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)