2019. február 17., vasárnap

Puncstorta





Hozzávalók: Sütünk egy 6 tojásos piskótát

  • A töltelékhez:

  • 80 g puha mazsola
    100 g dió vagy hámozott mandula
    80 g cukrozott citrom- és narancshéj
    100 g tortabevonó étcsokoládé
    1 ek. instant kávégranulátum
    1 dl tej
    4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
    1-1 biocitrom és narancs reszelt héja
    1 dl rum
    150 g vaj/margarin
    1/2 dl málnaszörp
    20 db babapiskóta

    A mázhoz és a díszítéshez:
    200 g porcukor
    3 ek. citromlé
    3 ek. rum
    1 kk. málnaszörp
    2 ek. vaj/margarin
    50 g pirított mandulaforgács
    1/2 tasak (5 g) habfixáló
    1,5 dl tejszín

    1. A piskótatortát 3 lapra szeljük, a középsőt felaprózzuk, tálba szórjuk (A). Az alsó, legsimább lapot félretesszük (ez lesz a teteje), a másikat 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljára fektetjük, majd mindkettő vágott felületét vékonyan megkenjük 80 g felforrósított lekvárral.

    2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A diót/mandulát darabosra, a cukrozott citrushéjakat finomra vágjuk, és a mazsolával együtt a piskótához adjuk (B). A csokoládét felaprítjuk, a kávét feloldjuk 2 ek. forró vízben. A tejet összeforraljuk a vaníliás cukorral, az alaposan megmosott citrom és narancs reszelt héjával, a kávéval és a csokoládéval. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot és a vajat/margarint (C), végül összedolgozzuk a piskótaaprólékkal.

    3. A rumos pép felét a tortaformában lévő piskótalap tetejére nyomkodjuk. A babapiskótákat beleforgatjuk a málnaszörpbe, a töltelék tetejére sorakoztatjuk, majd bevonjuk a maradék péppel (D), és lekváros oldalával lefelé ráillesztjük a félretett tortalapot. Sütőpapírral letakarjuk, méretének megfelelő fa- vagy fémkorongot helyezünk a tetejére, és teli konzervdobozokkal/lekváros üvegekkel lenyomtatva-tömörítve  8 órára a hűtőbe tesszük.

    4. A tortát rácsra emeljük, sütőpapírt terítünk alá, eltávolítjuk róla a nehezéket, a tortakarikát és a sütőpapírt. Tetejét és oldalát vékonyan megkenjük a maradék 40 g felforrósított lekvárral, majd 20-25 percig szikkadni hagyjuk.

    5. A mázhoz sűrű krémmé keverjük a porcukrot a citromlével, a rummal és a málnaszörppel, hozzáadjuk a felforrósított vajat/margarint (E), majd határozott mozdulattal a torta közepére öntjük, egyenletesen elsimítjuk (F), végül bevonjuk vele a torta oldalát is.

    6. 2 órán át szikkadni hagyjuk, aztán beszórjuk a mandulaforgáccsal, és hűvös, száraz helyen (de nem a hűtőszekrényben) további 10 órán át szárítjuk. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, és apró rózsákat nyomunk belőle a torta szegélyére és közepére. Hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

     

    Tippek:

    Keményebbre és gyorsabban szárad meg a torta teteje, ha 20-25 percre 100 °C-ra felmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük, amelynek ajtaját résnyire kitámasztjuk, de számítsunk arra, hogy szeletelés közben törni fog!

     https://www.lajosmari.hu/recept/1199/puncstorta

     



    Kedvencekhez

    Elkészítési idő:

    1 óra 30 perc
    +8 óra hűlési idő +2-10 óra száradási idő

    Energiatartalom:

    427 kcal/szelet

    Nehézségi fok:

    Megosztás:
    Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on

Tepsis pulyka vagy csirkemell Katám kedvence





Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben pulykamell vagy csirkemell
                   só, bors, fokhagyma
                   metélőhagyma /snidling/
                   vagy rendes hagyma
                   én  az újhagyma szárát is belevágom a színe miatt
                   4 evőkanál olaj
                   2dl fehér vagy vörösbor /én nem teszek bele /
                   2 húsos paradicsom
                   liszt

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát összezúzzuk és a hagymával az olajba keverjük. A húst a fűszeres olajjal megkenjük, 1 éjjelen át a hűtőben pihentetjük. Másnap lisztbe forgatjuk átsütjük hirtelen kevés olajon. Majd tűzálló tálba fektetjük. Félig fedhetik is egymást, a borral meglocsoljuk. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, felszeleteljük. A húsra szórjuk majd közepesen forró sütőben 25 percig sütjük.

Az én variációm: Ha kisüötted a húst, és ha eléggé megégett a zsírja ne használd el, hanem csinálj egy új szaftot, mégpedig úgy, hogy pirítsd meg az apróra vágott hagymát, majd szórd meg liszttel,  pirítsd egy kicsit, szórj rá zöldhagyma szárát ettől szép színes lesz. Öntsd fel vízzel /attól függően, hogy milyen sűrű szaftot szeretnél/ és önts bele vörösbort és morzsolj hozzá egy leveskockát. Öntsd a húsira, szórd meg a felaprított paradicsommal. Takard le a jénait és süsd kb. 25 percig. Vedd le a fóliát 

Bakonyi sertésborda


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 konzerv gomba jelen esetben
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 8 szelet kicsontozott sertésborda
  • só, bors
  • 4-5 ek.+1 kk. finomliszt
  • 5 ek. olaj
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 kk.pirospaprika
  • 200 g tejföl
  • néhány szál petrezselyem
Elkészítése: A hússzeleteket megmossuk megtörölgetjük, kiklopfoljuk és sózzuk borsozzuk ezután lisztbe forgatjuk és kevés olajon mindkét oldalát elősütjük és félretesszük. 
A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát , zöldpaprikát és a paradicsomot, 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk 1 dl vizet, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, majd felforraljuk, és visszatesszük bele a hússzeleteket  Fedő alatt, mérsékelt tűzön 35-40 percig, puhára pároljuk (ha levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk).
 Elkeverjük a tejfölt 1 kk. liszttel, a mártáshoz adjuk  összeforraljuk, végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Előmelegített tálra rendezzük (vagy a serpenyőben hagyjuk), megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és frissen-forrón tálaljuk. Galuska illik hozzá, de petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is finom. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.


Répatorta






Hozzávalók a tésztához
                     5 tojás
                     10 dkg liszt
                     4 teáskanál étkezési keményítő
                     késhegynyi sütőpor
                     10 dkg cukor
                     20 dkg sárgarépa reszelve
                     mazsola, dió, aszalt szilva tetszés szerint,
                     teáskanál őrölt fahéj
                     vaníliás cukor vagy aroma vagy mindkettő.
                     eperlekvár az alsó lapra (ez el is hagyható, de így szaftosabb)


Hozzávalók a krémhez:
                     25 dkg mascarpone
                     20 dkg porcukor
                     2 dl tejszín de el is hagyható helyette vajat is használhatunk
                    A cukrot kikeverjük a mascarponéval majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.

Elkészítse:
A reszelt sárgarépát összekeverjük a keményítővel. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és aromával fehéredésig. Felverjük a tojásfehérjéket nagyon kemény habbá. A kikevert  tojássárgáját (ehhez kell a legnagyobb keverőtál) összekeverjük a fahéjjal, mazsolával vagdalt dióval aszalt szilvával és hozzáadjuk a lisztet hozzákeverjük a keményítős sárgarépát végül a felvert tojások habját. Előmelegített sütőben 40 -50 percig  160 fokon tűpróbáig sütjük.
Mikor megsült a torta hagyjuk kihűlni. Ezután ketté vágjuk és megkenjük lekvárral majd az elkészített mascarponés krémmel a tetejét is és oldalát is bevonjuk. Díszíthetjük sárgarépával vagy az alkalomhoz illően bármivel.

Cup cake. Macika készítette







Hozzávalók: 3 tojás
                     3 dl tej
                     1/2 tk. citromlé
                     20 dkg  cukor
                     30 dkg liszt
                     vanília aroma
                     9 gr. szódabikarbóna
                     150 ml olaj

Elkészítése:


Tészta:A tejet kimérjük hozzáadjuk a citromlét majd hagyjuk pihenni négy- öt percet. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb edényben A tejhez hozzáöntjük az olajat, hozzáadjuk a  három tojást. A folyadék kétharmadát hozzáadjuk a lisztes keverékhez és robotgéppel folyamatosan keverve a többi tejet is beleöntjük. Egy mérőedény segítségével a papír kapszlikat kb. két harmadáig megtöltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 15 20 percig sütjük.

Mascarpone krém:
Hozzávalók: 25 dkg mascarpone
                      20 dkg porcukor
                      2 dl tejszín de el is hagyható
A cukrot kikeverjük a mascarponéval majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.

A receptet a Chefparade  gyerek szakácskönyvéből vettük csak a mennyiségeket módosítottuk a fent megadottakra. Így 16 db lett belőle.