2021. május 27., csütörtök

Pompos

 


Hozzávalók: 1/2 kg liszt

                      1 ek. só

                      bors

                      1 tasak szárított élesztő

                      1 tk. cukor

                      3 dl langyos víz

                      3 ek. olaj

A tetejére: tejföl, fokhagyma, párolt hagyma, felvágott, szalonna vagy bacon, reszelt sajt.

Elkészítése:A lisztet átszitáltam, beletettem a sót, borsot. Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára kevertem és hozzáteszem az olivaolajat is. Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet.

Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a tésztát. Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.

A nyers kenyértésztát enyhén olajozott tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a sütőbe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk. (én a szalonnát és hagymát előre megsütöttem, mert nekem ennyi sütés utám még nyers a hagyma). Most egy kicsit rápirítottam a grillel.