Hozzávalók:1/2 kg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
7,5 dkg zsír
1 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1,2 dl tej
5 dkg porcukor
Töltelék:45 dkg mák
10 dkg mazsola
só
fél citrom
2 dkg zsemlemorzsa (nem tettem bele mert elfelejtettem.)
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot lassanként, majd hozzákeverünk 10 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat( nem tettem bele) fahéjat 2 db vaníliás cukrot.
10 dkg mazsola
só
fél citrom
2 dkg zsemlemorzsa (nem tettem bele mert elfelejtettem.)
30 dkg cukor
2.5 dl víz
fahéj
2 db vaníliás cukor
fahéj
2 db vaníliás cukor
Kenéshez: 2 tojás
Elkészítése:A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 1 dl langyos, tejben elkeverjük és beletesszük a tojás sárgáját is, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 3 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Mákos, töltelékkel töltjük meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Sütőpapiros tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojás sárgájával megkenve amíg megszárad hűvös helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Végül tojásfehérjével kenjük meg. Villával megszurkáljuk. Ezt most sajnos elfelejtettem. Mérsékelten meleg sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot lassanként, majd hozzákeverünk 10 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat( nem tettem bele) fahéjat 2 db vaníliás cukrot.