2019. november 29., péntek

Mákos bejgli




Hozzávalók:1/2 kg liszt
                  10 dkg vaj vagy margarin
                  7,5 dkg zsír
                  1 dkg élesztő
                  1 tojás sárgája
                  1,2 dl tej
                  5 dkg porcukor


Töltelék:45 dkg mák
             10 dkg mazsola
             só
             fél citrom
             2 dkg zsemlemorzsa (nem tettem bele mert elfelejtettem.)
             30 dkg cukor
             2.5 dl víz
             fahéj
             2 db vaníliás cukor

Kenéshez: 2 tojás

Elkészítése:A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 1 dl langyos,  tejben elkeverjük és beletesszük a tojás sárgáját is, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk  késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 3 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Mákos,  töltelékkel töltjük meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Sütőpapiros tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojás sárgájával megkenve amíg megszárad hűvös helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Végül tojásfehérjével kenjük meg. Villával megszurkáljuk. Ezt most sajnos elfelejtettem. Mérsékelten meleg sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot lassanként, majd hozzákeverünk 10 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat( nem tettem bele) fahéjat 2 db vaníliás cukrot.