A torta tésztáját egy zománcos tésztaszűrőben sütöttem. Kibéleltem sütőpapírral és így töltöttem bele a tésztát. Az eredeti receptet 1 tojással megnöveltem és ehhez növeltem a többi hozzávalót. Az eredeti tervem kakaós piskóta volt és a krém vaníliás. Sajnos kifelejtettem a kakaót így megváltoztattam a tölteléket is csokisra. Így lett meg a sárga-barna színkombináció csak fordítva.
Hozzávalók:4 tojás szétválasztva
-16,7 deka cukor
-16,7 deka liszt
-1 sütőpor
-0,75 dl tej
-0,67 dl olaj
-3 ek. kakaó
A tojássárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a tejet, olajat, majd a lisztet és a sütőport, végül a tojás felvert habját. 150 fokon sütöm 50 percig. Tűpróbával ellenőrzöm , hogy megsült- e. Sütőpapírra kiborítva kihűtöm.
A tésztát ezután megkenem tetszőleges krémmel. Ezúttal csokikrémet választottam. Kívül is meg kell kenni vékonyan A lényeg, hogy jó legyen a krém konzisztenciája, hiszen lágy krém nem fogja jól összetartani a szinteket. Ha nem elég sűrű a krém, kevés zselatin kell bele . .
Tésztaszűrőbe visszateszem, és abban hagyom pár órát a hűtőben dermedni. a szűrőbe teszem , és
Krém: 3 tojás
15 dkg cukor
25 dkg vaj
2 ek vaníliás cukor
3 dl tej
csokipuding
Elkészítése:
3 egész tojást gőz felett
felverünk 15 dkg porcukorral.
30 dkg vajat 2 csomag vaníliás cukorral kihabosítunk.
3 dl tejben megfőzünk egy csomag csokoládé pudingot
A habos vajhoz keverjük a gőz fölött felvert cukros-tojásos krémet, majd a kihűtött csokoládé pudingot. Alaposan összekeverjük, és megtöltjük vele a tortát
30 dkg vajat 2 csomag vaníliás cukorral kihabosítunk.
3 dl tejben megfőzünk egy csomag csokoládé pudingot
A habos vajhoz keverjük a gőz fölött felvert cukros-tojásos krémet, majd a kihűtött csokoládé pudingot. Alaposan összekeverjük, és megtöltjük vele a tortát
A kihűlt és megtöltött tortát egy éjszakára a hűtőbe tettem és csak másnap vontam be a fondanttal.
A fondantot előző nap készítettem a Barbie tortánál leírt recept alapján.
Másnap kinyújtottam egy darabot vékonyra és beborítottam vele a tortát. Előtte megmértem a körfogatát legalul. Ez 58 cm volt. Ezután ezt elosztottam 15-el így kaptam meg a 3,87 cm-t.
Ez lett az 5 és 6 szög oldala. Evvel szerkesztettem meg a labda lapjait. Az 5 szög szögei 108 fokosak, a 6szög szögei pedig 120 fokosak. A 6 szöget egyszerű megszerkeszteni mert a 3,87-el kőrt rajzolok és utána elmetszem a kőrt és összekötöm az oldalakat. Az 5 szögnél lemértem a 108 fokokat. A fekete 5 szög marcipánból készült 10 dkg, a fehér lapok fondantból.
Kiszabtam a lapokat és megkentem vízzel és felragasztottam a tortára.
innen az ötlet:
http://akokidlitortai.blogspot.hu/2013/04/ujabb-focitorta-ezuttal-fazisfotokkal.html