2021. január 22., péntek

Krumplis pogácsa

 



                  Hozzávalók 72 db mennyiséghez:

1 kg finomliszt,

800 g tisztított burgonya,

50 g élesztő,

200 g teavaj,

200 g sertészsír,

50 g só ősszesen ,

3 db tojásnak a sárgája,

tej 150 ml,

1 db egész tojás a kenéshez.

Elkészítése: A krumplit sós vízben megfőzzük majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Azután krumplinyomón áttörjük. Miután langyosra hűlt hozzáadjuk a puha margarint majd a zsírt, majd a tojások sárgáját. Ezután a lisztet majd legvégén a sót tesszük hozzá. Jól összegyúrjuk. A deszkán továbbgyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 60-70 percre hűtőbe tesszük. Kivesszük, kinyújtjuk ( 2 cm vastagra), késsel ferdén bevagdossuk. Megkenjük egész tojással és még fél órát állni hagyjuk. A pogácsák 3 és 5 cm átmérőjű szaggatóval lettek kiszaggatva Sütése 190-200 C fokos sütőben 20-25 perc


https://www.youtube.com/watch?v=mk5MaAmeGDk&t=608s

Vörösbársony torta





                                


Hozzávalók:

       Piskóta:295gr finomliszt

                     114 gr puha vaj

                      2 db tojás

                      30 dkg cukor

                      12 kávéskanál ételfesték (4 ek. málnapiros)

                      11 gr cukrozatlan kaópor

                      1 kk. vanília kivonat (4 gr)

                      6 gr só

                      5 gr ecet

                      5 gr szódabikarbóna

                      2,5 dl író (2466 gr)

         Krém:

                     25 dkg macarpone (szobahőmérsékletű)

                      10 dkg porcukor (ízlés szerint)

                       1 csomag vaníliás cukor

                        5 dl habtejszín (Meggle cukrászhab)

                        2db közepes lime

Elkészítése:

A puha vajat egy kevés cukorral habosra verjük egy kézi robotgép segítségével, majd hozzáadjuk az egyik tojást, és tovább habosítjuk, ismét cukor jön bele, majd tojás és a maradék cukor, ha kellően felhabosítottuk.

Ezután hozzáadjuk kanalanként az ételfestéket, a vanília kivonatot, és beleszitáljuk a kakaóport. Az írót elkeverjük a sóval, majd egy spatula segítségével kisebb adagokban a tojásos masszába forgatjuk, végül több részletben beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

A szódabikarbonát felpezsegtetjük az ecetben, majd elkeverjük a masszába.

Három darab 18 centiméter átmérőjű kerek torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, elosztjuk benne a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. A sütőből kivéve egy rövid ideig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, lehúzzuk az aljáról a papírt, és rácsra téve teljesen kihűtjük.

Ha kihűltek, a tetejüket egyenesre vágjuk, az így leesett piskótát összemorzsoljuk, és eltesszük a díszítéshez.

Ezután megtöltjük a lapokat, egymásra helyezzük, tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel, a maradék morzsával tetszés szerint díszíthetjük, tálalásig hidegre tesszük. Az írónak fontos szerepe van ebben a receptben, ettől lesz a festék színe ennyire bordó.

Krém:

A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliával és a lime levével. (Most 4 db citrompótlót oldottam fel kevés vízben.)

A jól behűtött tejszínt, egy szintén behűtött tálban elkezdjük habosra verni, ha már kezd egybeállni hozzáadjuk a mascarponét, és együtt keményre verjük.