Hozzávalók:
sütést megelőző este:
- 25 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 6 gramm friss élesztő
- 165 ml langyos víz
ezeket összekeverjük, majd egy tálban, lefedve éjszakára pihentetjük (pl. konyhapult)
Másnap:
hozzávalók:
37,5 dkg kenyérliszt (BL 80)
1,2 dkg só a lisztbe elkeverve
az összes előtészta (előző nap bekevertük, pihentettük)
1 dkg friss élesztő
2,5 dkg vaj vagy olaj vagy zsír (mindegyikkel kipróbáltam, tökéletes!)
210 ml langyos víz
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd olajozott tálban, lefedve 20 percet pihentetjük (huzatmentes, hideg mentes helyen)
Ha letelt az idő a tésztát meghajtogatjuk, fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra. (mint egy pogácsánál :) Újabb 20 perc pihenés jön. Ha ez ismét letelt, akkor megint meghajtogatjuk a tésztánkat. Egyre szebb, egyre keltebb lesz :) Ezután ismét pihentetjük 20 percet. Ha ez az idő is letelt, előkészítjük a sütőedényt, kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tésztából kenyér formát készítünk, formába tesszük és lefedjük. Most 30-40 perc kelesztés következik (hőmérséklet függő, nyáron kevesebb, télen több is lehet) Ha letelt az idő a kenyeret 3 helyen bevágjuk és lepermetezzük vízzel, visszatesszük a fedelet. A sütőt előmelegítjük 230 fokosra. Ez kb. 15 perc. Ez idő alatt szépen kel még a tésztánk. Újból lepermetezzük a kenyeret, az sütőfoma tetejét is jó alaposan bevizezzük, majd befedjük és betesszük a sütőbe. 30 perc leteltével levesszük a fedelet (óvatosan a, gőz megégethet!!!), a hőfokot 200 fokra visszavesszük és a kenyeret ízlés szerint szép barnára sütjük. Ha kész vagyunk a sütéssel, a kisült kenyeret rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel és hallgatjuk ahogy beszél hozzánk :) <3 span=""> 3>
sütést megelőző este:
- 25 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 6 gramm friss élesztő
- 165 ml langyos víz
ezeket összekeverjük, majd egy tálban, lefedve éjszakára pihentetjük (pl. konyhapult)
Másnap:
hozzávalók:
37,5 dkg kenyérliszt (BL 80)
1,2 dkg só a lisztbe elkeverve
az összes előtészta (előző nap bekevertük, pihentettük)
1 dkg friss élesztő
2,5 dkg vaj vagy olaj vagy zsír (mindegyikkel kipróbáltam, tökéletes!)
210 ml langyos víz
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd olajozott tálban, lefedve 20 percet pihentetjük (huzatmentes, hideg mentes helyen)
Ha letelt az idő a tésztát meghajtogatjuk, fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra. (mint egy pogácsánál :) Újabb 20 perc pihenés jön. Ha ez ismét letelt, akkor megint meghajtogatjuk a tésztánkat. Egyre szebb, egyre keltebb lesz :) Ezután ismét pihentetjük 20 percet. Ha ez az idő is letelt, előkészítjük a sütőedényt, kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tésztából kenyér formát készítünk, formába tesszük és lefedjük. Most 30-40 perc kelesztés következik (hőmérséklet függő, nyáron kevesebb, télen több is lehet) Ha letelt az idő a kenyeret 3 helyen bevágjuk és lepermetezzük vízzel, visszatesszük a fedelet. A sütőt előmelegítjük 230 fokosra. Ez kb. 15 perc. Ez idő alatt szépen kel még a tésztánk. Újból lepermetezzük a kenyeret, az sütőfoma tetejét is jó alaposan bevizezzük, majd befedjük és betesszük a sütőbe. 30 perc leteltével levesszük a fedelet (óvatosan a, gőz megégethet!!!), a hőfokot 200 fokra visszavesszük és a kenyeret ízlés szerint szép barnára sütjük. Ha kész vagyunk a sütéssel, a kisült kenyeret rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel és hallgatjuk ahogy beszél hozzánk :) <3 span="">