2024. augusztus 20., kedd

Sós Perec






Tészta Receptje:

BL55 Finomliszt: 700g Friss élesztő: 32g, vagy szárított élesztő: 9g Só: 19g Cukor: 62g Tojás: 1db egész + 1 sárgája Vaj/Margarin: 98g Tej: 280ml Só pancs recept: Só: 1 ek. BL55 Liszt: 2 ek. Víz: Addig adagolni, amíg palacsinta tészta állagot nem kapunk + 1 db Tojás a kenéshez + kb. 100g Sajt a sajtos perecekhez


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a vaj utólagos hozzáadagolásával

2. Tésztaérés: 30 perc

3. Osztás 10x120-125g, gömbölyítés

4. Pihentetés: 10 perc

5. Szálak előformázása

6. Pihentetés: pár perc

7. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, majd a megformázott perecek átkenése felvert tojással

8. Kelesztés: 25-45 perc

9. Közvetlen a sütés előtt ismételt átkenés a felvert tojással, a sajtos perecek esetében lesajtozni, a sósakat egyenlőre a só pancs nélkül kell elkezdeni sütni

10. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és 14-17 percig sütni. A sós perecek esetében 8-10 perc sütés után, mikor a perecek elkezdenek színt kapni, ki kell venni és le kell csorgatni a só panccsal, majd egyből tovább kell sütni, amíg el nem készülnek



https://www.youtube.com/watch?v=qL4lOWuywHA