Hozzávalók:
- 500g fehér kenyérliszt
- 10g só
- 25g friss élesztő vagy 7g instant élesztő
- 40ml olívaolaj (32g)
- 320ml hideg víz
Készítési folyamat lépései:
- A hideg vizet (nem hűtő hideg), olívaolajat és a sót beleöntjük egy keverőtálba
- Majd hozzáadjuk a lisztet és az élesztőt
- Legalább 10-12 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tésztánk
- Ezt követően a tálat jól letakarjuk, akár zacskóba húzva, hogy ne száradjon ki, ne bőrösödjön meg
- Addig pihentetjük, nem túl meleg helyen, míg lassan 3x-os méretre nő (1,5 - 3 óra)
- Pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és megformázzuk
- Utána átrakjuk egy sütőpapírra a kenyerünket és jól letakarva 2x-es méretre kelesztjük (kb. 1 óra)
- Amikor megkelt a duplájára, utána belisztezzük a tetejét és 3-4 helyen, 45 fokos szögben tartva egy éles kést, szépen bevagdossuk 1,5-2cm mélyen
- Ezután a 220 fokos előmelegített (tepsivel együtt), gőzös sütőtérből kivesszük a forró tepsit és áthúzzuk sütőpapírostól arra a bevagdosott kenyeret, majd berakjuk a sütőbe
- 20 percet követően megszüntetjük a gőzösítést, kivesszük a vízzel teli edényt és további 25-30 percen keresztül sütjük, de már csak 190 fokon
- Miután megsült a kenyér, kirakjuk egy rácsra, amin hűlés közben szépen ki fog nekünk repedezni, amely folyamat során beszélni fog hozzánk a kenyerünk
Sütés:
- Sütő előmelegítése 220 fokra
- 20 perc / 220 fok / alsó-felső sütési mód, gőzös térben
- 25-30 perc / 190 fok / alsó-felső sütési mód, nem gőzös térben
https://www.youtube.com/watch?v=ISUgjaCx78U&t=294s&ab_channel=Mr.Piszt%C3%A1cia