2020. február 21., péntek

Hagymakrémleves



Hozzávalók: 25 dkg vöröshagyma
                      1 szál póréhagyma
                      2 gerezd fokhagyma
                      5 dkg vaj vagy margarin
                      2 dl tejszín vagy tejföl
                      1-2 evőkanál liszt
                      1 dl félédes fehérbor
                      1-2 leveskocka
                      só, bors
                      toastkenyér
                      reszelt sajt
                      petrezselyem

Elkészítése:
A hagymákat félkarikára vágom, és a felforrósított vajban megpárolom. Rászórok egy evőkanál lisztet, sózom, ízlés szerint borsozom. Ráöntöm az alaplevet, és 15 perc alatt puhára főzőm. Hozzáadom a fehérbort, és botmixerrel leturmixolom krémes állagúra. Visszateszem a tűzre és beleöntöm a tejszínt. (ha túl híg lenne egy kevés lisztet keverjünk el még a tejszínben)

Egyet forr és kész. A toast szeleteket megpirítjuk mindkét oldalukon, a tányérba tesszük, rá halmozzuk a reszelt sajtot, és erre merjük rá a forró levest. Kicsi vágott petrezselyemmel díszíthetjük a szélét!