2016. április 12., kedd

Somlói szelet



Hozzávalók

A sárga piskótához

  • 4 db tojás 
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor

A kakaós piskótához

  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaópor

A vaníliás pudinghoz

  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 400 ml  tej

A csokoládés pudinghoz

  • 40 g pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 400 ml tej

A tetejére

  • 400 ml habtejszín
  • 12 g vaníliás cukor
  • 16 g habfixáló
  • 2 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz




Leírás

Ez egy pudingos verziója a somlóinak, és sokkal gyorsabban is készül el, mint nevezetes társa.  Illetve a piskótát meg lehet locsolni kevés rummal, és aki szeretné turbózni, nyugodtan tehet rá mazsolát is. Próbáld ki te is ezt a Somlói szelet receptet, a siker garantált!
Én a piros tepsimben készítettem. 20x30cm

Első lépésben a piskótákat megsütjük 30*20 cm-es tepsin. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
Ezt sütőpapírral bélelt 30*20 cm-es tepsire tesszük, 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra, tűpróbáig sütjük.
 Míg sül a sárga piskóta, ugyanabban sorrendben összekeverjük a kakaós piskótát is. (A liszt után a kakaót érdemes beleszitálni, hogy ne legyen benne csomó.) Majd ezt is megsütjük.
Amíg sül, addig elkészítjük a pudingokat, a tasakon leírt módon .
Ha kész a piskóta, és a puding is. Egy tálcán alulra tesszük a kakaós piskótát, erre a vaníliás pudingot, rátesszük a sárga piskótát majd erre a kakaós pudingot.
 Ha kihűlt a puding, akkor a tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval kemény habbá verjük. Ezt a csokoládés pudingra kenjük. A tetejét egy habkártya vagy villa segítségével, díszíthetjük.
A csoki mázhoz a kakaóport és a cukrot, 3-4 evőkanál vízzel sűrűre főzzük. (kb. 2 perc, amíg a cukor elolvad. A vizet érdemes előbb 3 evőkanállal kezdeni, nehogy túl híg legyen. Ha kell, akkor mehet bele még víz 1 evőkanál azért így írom valahogy ez nekem is van, hogy 3, de van, hogy 4 evőkanál. Ha mégis sikerülne kissé folyékonyabbat készíteni, akkor lassú lángon kevergetve besűrűsödik pár perc alatt.)
 A kész kakaós mázat csak csorgassuk rá egy kanál vagy egy habzsák esetleg zacskó segítségével. Betesszük a hűtőbe kb. 1 óra múlva tökéletesen szeletelhető.
http://aprosef.hu/somloi_szelet_recept

Tejfölös-túrós csoda


Hozzávalók:
4 dl tejföl
1/2 kg túró
bors
zselatin /25 gr vagyis 1 csomag/
zöldségek: ami otthon van
Készítése:
A zöldségeket jó apróra fel kell szeletelni /lila hagyma, saláta, fokhagyma, retek, piros paprika, uborka, és minden , amit találsz a piacon, és úgy gondolod, hogy illik bele. Párizsi, sajt apróra.Keverd jól össze a túrót az aprított zöldségekkel, ízesítsd sóval, borssal.A tejfölbe keverd bele a zselatint és melegítsd össze. Forralni nem szabad. Keverd össze a zöldséges túrót a tejföllel. Egy formát bélelj ki folpackkal és öntsd bele a túrós csodát.

Nyelvleves


Hozzávalók: 1,5 kg sertésnyelv
                      1 leveszöldség
                      plusz répa hogy zöldségesebb legyen
                      egész bors
                      só
                      hagyma, fokhagyma

Elkészítése: ugyanúgy készül mint a többi húsleves csak éppen nyelvvel. Én a lassúfőzőbe tettem 8 órára. Mikor elkészült kivettem és lepucoltam a nyelvet. Igaz ez nem mindegyiknél egyszerű, de ahol nem megy késsel levágom. Régebben nyelvpörköltet készítettem és vízben főztem meg a nyelvet hozzá de ha zöldséggel készítem akkor egy finom erős levesem lesz  belőle.  Cérnametélttel vagy betűtésztával tálalom.

Túrógombóc




Hozzávalók: 1 kg friss tehéntúró, 16 dkg búzadara, 3 kanál liszt, 3 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír vagy olaj, 10 dkg morzsa. A tehéntúrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a búzadarát és a lisztet. Vizes kézzel vagy kanállal fél tojás nagyságú gombócokat formálunk és forró, sós vízbe befőzzük, kb. 5 percig. Akkor egyet kettévágunk, és ha már belül lukacsos,  kiszedjük. vajban pirított morzsában meghempergetjük.   Tálra rakjuk, tetejét tejföllel meglocsoljuk . Én fagylaltos kanállal készítettem a gombócokat. (sárgával) Kb. 26 db egyforma gombóc lett belőle.

Sertéstokány



Hozzávalók:
  • 1,2 kg sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg liszt
  • 40 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tk liszt
  • 1 púpos tk pirospaprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • bors
Elkészítése:
 A húst megmossuk, szárazra töröljük, csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kis liszttel. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd hirtelen megkérgesítjük rajta a húsdarabokat, majd kiszedjük és félretesszük őket.
A finomra aprított hagymát és fokhagymát a maradék olajon elkezdjük üvegesre párolni és pirítani. Rövid idő elteltével felöntjük egy kis borral és megsózzuk. Ha megpirult, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott gombát és hagyjuk összeesni. Miután levet eresztett és kezd pirulni megsózzuk, megborsozzuk és hozzá adjuk a pirospaprikát, valamint felöntjük a maradék borral, 1 percig főzzük és beletesszük a lepirított húst, lefedjük és puhára főzzük.
A tejfölben és tejszínben elkeverjük a lisztet, hozzákeverünk egy keveset a szaftból, majd az egészet a lábosba öntjük és besűrítjük vele a mártást. Megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel, főtt rizzsel  tálaljuk. Én most csak díszítettem petrezselyemmel mert elfelejtettem beletenni de így is fincsi volt.