2020. szeptember 27., vasárnap

Rongyos kifli azaz házi croissant



 Hozzávalók: 70 dkg liszt

                      1 pohár kefir  én joghurtot tettem bele(175gr)

                       2 dl langyos tej

                       2 kk. só

                       2 tk. cukor

                       2 tojás

                      50 gr friss élesztő

                      30 dkg hideg vaj (én 20 dkg margarint tettem bele)

                      1 tojás a kenéshez

Elkészítése:A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam. Sajnos a deszkám nem elég nagy ezért a megkent köralakú lapot legközelebb elfelezem, hogy jó vékonyra tudjam nyújtani. Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Hagytam duplájára kelni majd megkentem a felvert tojással és kb 20 percre 180 fokos sütőbe tettem míg szép pirosra nem sültek.

Kolibri muffin (Lilla sütötte)

 



Hozzávalók: 3 pohár víz

                     1 pohár cukor

                     1 tk. szódabikarbóna

                     1 tk só

                     1 tk fahéj

                     4 db banán pürésítve

                     1/2 pohár olaj

                     3 tojás

                     2 tk. vanília aroma

Elkészítése: A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Kibéleljük a muffin formákat a papírkapszlival. 1 nagy                        tálban összekeverjük a lisztet a cukrot a szódabikarbónát a sót és a fahéjat.  Ezután a                                banánt  az olajat a tojást és a vaníliát beletesszük. Fakanállal összekeverjük és a formába                          tesszük.  18-22 percig tűpróbáig sütjük.  Díszíthetjük vajkrémmel vagy mascarpónés                                krémmel is.

                     

Sütőtökös pite /Lilla sütötte/

 






A tészta hozzávalói: 

                                 150 g margarin, 

                                   200 g liszt,

                                   5-6 evőkanál hideg víz,

                                   egy csipet só

Töltelék:  1 bögre cukor

                1 ek., fahéj

                1 tk. gyömbér

                1/2 tk. őrölt szegfűszeg

                1 csipet só

                3 tojás

                425 gr tökpüré(/sült) turmixolva

               1/2 pohár kondenzált tej

Elkészítése: A sütőt 220 C fokra felmelegítjük.  Kisebb tálban a cukrot, a fahéjat,  a gyömbért és a szegfűszeget és                     a sót összekeverjük. A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tököt és jól összekeverjük.                         Lassan belerakjuk a kondenzált tejet. Az előzőleg elkészített tésztát kinyújtjuk és beletesszük a                                   piteformába. Ráöntjük a tökös tölteléket és a 220 fokos sütőben kb. fél óra alatt tűpróbáig sütjük.