2014. december 29., hétfő

Majonéz és kaszinótojás

 
 
 
 

Hozzávalók: fél literhez amit a kaszinótojáshoz szoktam készíteni
                     5 tojás sárgája
                     5 kk. mustár
                     5 kk. cukor
                     citromlé
                     só
                     bors
                     5dl tejföl
                     tojásonként fél dl olaj ( a recept tojásonként 1 dl-t ír, én nem )

 Elkészítése:  A robotgépbe tesszük a tojássárgákat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót az olaj kivételével és a géppel elkeverjük. A végén a robotgép tetején beleöntöm az olajat. Mikor jó sűrű akkor higítom tejföllel. Picit állni hagyom , akkor jobban besűrűsödik. Ezt használom a kaszinótojáshoz, ahol a megfőtt kemény tojásokat félbe vágom és kiszedem a sárgáját és összekeverem kevés majonézzel, hogy ne legyen túl híg. Megtöltöm vele a fél tojásokat és fejrefordítom, majd leöntöm a majonézzel. A végén feldíszítem az alkalomhoz illően.

Hal kapormártásban


Hozzávalók:  1 kg mélyhűtött tengeri hal
 A kapormártáshoz: olaj
                                 só
                                 pici cukor (2,5 dkg)
                                 6 dkg liszt
                                 kapor (friss vagy szárított)
                                 hagyma
                                 ecet vagy citrom
                                 tejföl
A kaprot összevágjuk és az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Az apróra vágott hagymát és a kapor felét beletesszük. Felengedjük 3 dl leveskockából készült levessel, cukorral, sóval és a citrommal vagy ecettel ízesítjük és kis cukrot adunk hozzá. 20 percig főzzük. Összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejfölt és jól felforraljuk.
A halat előző este kivesszük a mélyhűtőből és a hűtő részben hagyjuk felengedni. Másnap sózzuk borsozzuk és kevés margarinon átsütjük és a végén a kapormártásba tesszük. Nokedlivel tálaljuk.
                                                      


Zserbó



A zserbót 2 változatban sütöttem meg az idén. Kíváncsi voltam melyik a jobb, de egyformán jó volt mindkettő. Ezt a receptet egy volt kolléganőmtől kaptam és azóta legalább 35 éve elkészítettem minden Karácsonykor. Ez kötelező süti lett mint a bejgli.
I változat:
Hozzávalók:
 A tésztához: 40-50 dkg liszt
                      25 dkg margarin
                      5 dkg porcukor
                      2 dl tejföl
                      2 dkg élesztő
Töltelékhez: 25 dkg darált dió
                      25 dkg cukor
                      1 üveg sárgabarack lekvár (nagy 7 dl-es)
Tetejére: 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaó és kevés víz. Először 5 evőkanál vízzel keverjük össze   és ha nem elég adunk hozzá még apránként. A végén 5 dkg vajat teszünk bele.
   
Elkészítése:  Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a porcukorral. A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt és a lisztes tésztához adjuk. Jól kidolgozzuk és másnapig hűtőben pihentetjük. Másnap 3 lappá nyújtjuk kb.30x40 cm-es tepsibe. Az elsővel kibéleljük a tepsit majd megkenjük a lekvárral és rászorjuk a cukrot és a diót. Én most összekevertem és így tettem a lekvárra. Rátesszük a harmadik lapot is és villával jól megszurkáljuk, úgy hogy az aljáig leszúrjuk a villát sűrűn. Ezután 180 fokos sütőben sütjük amíg szép  halvány színe lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt bevonjuk a csokoládémázzal. A kakaót a cukorral összekeverjük majd apránként adjuk hozzá a vizet és sűrűre főzzük. Símára keverjük a margarinnal és langyosan a tészta tetejére öntjük.

Csokimáz másképp:
                        10 dkg porcukor
                        5 dkg vaj
                        2 ek. kakaó
                        3 ek. víz
                        A hozzávalókat összemelegítjük és folyamatosan kevergetjük. Kicsit hűlni hagyjuk és szétterítjük a sütemény tetején. (én még nem próbáltam csak most láttam)

II. változat:
Hozzávalók: 50 dkg liszt (a recept finomlisztet ír de én rétesliszttel szoktam készíteni.
                     25 dkg margarin
                     1 tojássárgája
                     1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
                     4 evőkanál cukor
                     1 csomag vaníliás cukor
                     1 dl tejföl
                     kevés tejben felfuttatott 1 dkg élesztő