A zserbót 2 változatban sütöttem meg az idén. Kíváncsi voltam melyik a jobb, de egyformán jó volt mindkettő. Ezt a receptet egy volt kolléganőmtől kaptam és azóta legalább 35 éve elkészítettem minden Karácsonykor. Ez kötelező süti lett mint a bejgli.
I változat:
Hozzávalók:
A tésztához: 40-50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
Töltelékhez: 25 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 üveg sárgabarack lekvár (nagy 7 dl-es)
Tetejére: 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál kakaó és kevés víz. Először 5 evőkanál vízzel keverjük össze és ha nem elég adunk hozzá még apránként. A végén 5 dkg vajat teszünk bele.
Elkészítése: Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a porcukorral. A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt és a lisztes tésztához adjuk. Jól kidolgozzuk és másnapig hűtőben pihentetjük. Másnap 3 lappá nyújtjuk kb.30x40 cm-es tepsibe. Az elsővel kibéleljük a tepsit majd megkenjük a lekvárral és rászorjuk a cukrot és a diót. Én most összekevertem és így tettem a lekvárra. Rátesszük a harmadik lapot is és villával jól megszurkáljuk, úgy hogy az aljáig leszúrjuk a villát sűrűn. Ezután 180 fokos sütőben sütjük amíg szép halvány színe lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt bevonjuk a csokoládémázzal. A kakaót a cukorral összekeverjük majd apránként adjuk hozzá a vizet és sűrűre főzzük. Símára keverjük a margarinnal és langyosan a tészta tetejére öntjük.
Csokimáz másképp:
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 ek. kakaó
3 ek. víz
A hozzávalókat összemelegítjük és folyamatosan kevergetjük. Kicsit hűlni hagyjuk és szétterítjük a sütemény tetején. (én még nem próbáltam csak most láttam)
II. változat:
Hozzávalók: 50 dkg liszt (a recept finomlisztet ír de én rétesliszttel szoktam készíteni.
25 dkg margarin
1 tojássárgája
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tejföl
kevés tejben felfuttatott 1 dkg élesztő