2015. november 30., hétfő

Mákosgubás sajttorta

Az eredeti recept alul található. Én nem muffinformában hanem 24 cmes kapcsos tortaformában készítettem. Órákig sütöttem mert nem akart dermedni. Lehet hogy a muffin formában hamarabb megsült volna. Végül kivettem és mikor kihűlt szeletelhetó lett. Másnapra mg szilárdabb lett. Nekem lágyabban jobban ízlett.



Hozzávalók 12 darabhoz:

Mákos guba alaphoz
  • 25 dkg kifli
  • 3,5 dl 3,5%-os tej
  • 4 evőkanál mák
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
Sajttortához
  • 50 dkg natúr Philadelphia krémsajt
  • 16 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2 nagy tojás
  • 2 púpos teáskanál étkezési keményítő
Szilvaöntethez
  • 6 db szilva vagy szilvalekvár
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • késhegynyi fahéj

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 40 perc, sütés: 35 perc

Elkészítés:

A mákos guba alaphoz a kifliket karikázd fel, a mákot a cukorral daráld le, a tejet pedig forrald fel a vaníliás cukorral. A forró tejjel öntsd le a felkockázott kiflit, várd meg, amíg jól beszívja, majd keverd hozzá a mákot. A gubát nyomkodd körülbelül 1 centiméter vastagon a szilikon muffinformák aljába.
A sajttorta minden hozzávalóját keverd egyneművé, majd a tálat többször ütögesd a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött formákat helyezd egy nagy tepsibe, és ujjnyi vastagon önts vizet alájuk. Töltsd tele a sajttorta krémjével a formákat, és légkeveréses sütőben, 150 fokon körülbelül 30-40 perc alatt süsd őket készre úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan vágd körbe a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük.
A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát hintsd meg a cukorral, ízesítsd fahéjjal, majd dolgozd el a keményítővel. Kis lángon, állandó keverés mellett forrald össze. Ezzel az öntettel kínáld a sajttortácskákat.

Gesztenyetorta (Margit2 receptje)

 
 
Tészta:
 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és a 6 tojás felvert habját.
Előmelegített sütőben 200 fokon 17 percig sütjük. Én 28 cm-es tortaformában sütöttem.
 
Krémhez:
2 csomag  gesztenye massza ( összesen:50 dkg )20 dkg margarin
15 dkg cukor
kb. fél
rumaroma
 
A cukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenye masszával jól összekeverjük! Majd 1 csomag vanília pudingot, 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a gesztenye krémhez.
A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük!
 
Krém tetejére:
2 dl Hulalát alaposan felverünk habbá, és a gesztenyekrémre rákenjük!  

Gesztenyés spiráltorta

 
 
 
 
 
Ezt a tortát kétféle receptből kreáltam. Először is kellett sütni egy gesztenyetorta alapot majd egy piskótatekercset (ezt én most készen vettem). A gesztenyetorta alapot megsütöttem és két lapba vágtam. Készítettem egy gesztenyekrémet  amivel megtöltöttem a piskótatekercset de előtte megkentem Ági házi szilvalekvárával. Ettől varázslatos lett.   A barna lapot megkentem bőven felvert tejszínnel s rátettem a megtöltött piskótatekercset amit 3 egyforma lapba vágtam és folyamatosan feltekertem. Ezt tettem rá a tejszín tetejére majd ismét tejszín következett és újra a barna lap.  Az egészet bevontam tejszínnel. Az íze jobb lett mint a külleme.
 
 
Gesztenyetorta receptje:
Tészta:
 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és a 6 tojás felvert habját.
Előmelegített sütőben 200 fokon 17 percig sütjük. Én 28 cm-es tortaformában sütöttem.
 
Krémhez:
2 csomag  gesztenye massza ( összesen:50 dkg )20 dkg margarin
15 dkg cukor
kb. fél
rumaroma
 
A cukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenye masszával jól összekeverjük! Majd 1 csomag vanília pudingot, 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a gesztenye krémhez.
A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük!
 
Krém tetejére:
2 dl Hulalát alaposan felverünk habbá, és a gesztenyekrémre rákenjük!



Sóskafőzelék



Hozzávalók:


  • 50 dkg sóska (tisztított, szár nélküli)
  • 1 evőkanál zsír - sertés
  • 3 púpozott evőkanál liszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál
  • 500 ml víz
  • 800 ml tej

  • Elkészítése:
    A sóskát ha friss meg kell tisztítani, el kell távolítani a szárát és ha öreg, akkor a középső vastag eret is. Majd jól át kell mosni és kinyomkodni. Ha fagyasztott, akkor ki kell olvasztani.
    Ha friss akkor zsíron megfonnyasztjuk, ha fagyasztott, akkor 1/2 ek. zsíron átmelegítjük, míg forrni kezd.
    Félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Majd megszórjuk a cukorral és sóval, szintén elkeverjük, visszatesszük a tűzre.
    Felöntjük folyamatos keverés mellett a vízzel és jól összeforraljuk. 5 percet főzzük így, közben kavargatjuk.
    Apránként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tejet. Összeforraljuk, főzzük kb. 10 percet, amíg a keletkezett hab eltűnik, majd megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük cukorral.
    Egy szűrön átpasszírozzuk, hogy a megmaradt ereket eltávolítsuk belőle, vagy botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Rántott, sült hússal vagy akár tükörtojással kínáljuk. Jó étvágyat!