2024. augusztus 10., szombat

Habos túrós

 



Ezt a süteményt valamikor réges régen ettem a Vajas sütemények boltjában. Ez az Oktogonnál volt éppen a villamos megállójában. Mikor arra jártam mindig leszálltam és ettem 1 szelet Habos túróst. Mikor közeledtem a bolt felé már összefutott a nyál a számban. Egyszer szomorúan tapasztaltam, hogy bezárták. Emlékezetből próbáltam elkészíteni. Remélem sikerült, mert a családban egyik kedvenc sütemény lett. A tészta mennyiségéből érdemes dupla adagot készíteni, mert jól fagyasztható és legközelebb csak a túrós részt kell elkészíteni. Legutóbb ezt a tészta mennyiséget az aprítóban dolgoztam össze. 


Hozzávalók a tésztához: 10 dkr Rama

                                        5 dkg porcukor

                                        15 dkg liszt

                                        1 tojás sárga

                                        1 kk. sütőpor

                      túrós töltelékhez:

                                        50 dkg túró

                                        20 dkg porcukor

                                        citromlé, és héja

                                        2 dl tejszín Meggle mert ebbe nem kell fixáló

                        tetejére: 

                                        3 dl habtejszín Meggle így nem kell bele fixáló


Elkészítése:A tepsibe  sütőpapírt teszünk és bekapcsoljuk a sütőt 

A hozzávalókat összedolgozzuk. Most aprítóba tettem, de kézzel gyúrva is hamar   elkészül. Kinyújtjuk és egy 20 x 33 cm  méretű tepsibe helyezzük úgy, hogy kicsit a szélén is felhúzzuk. 180 fokon-15-18 percig sütjük

A túrót kikeverjük a porcukorral, citromlével. 2 dl tejszínt felverünk és összekeverjük a  túrós masszával.

Ha kihűlt a tészta rákenjük a tölteléket és a tetejére 3 dl habtejszínt simítunk és szépen  egy cikkcakkos habkártyával díszítjük.